Άποψη

Τώρα θα είναι – απλά – το κόμμα του Τσίπρα

Τώρα θα είναι – απλά – το κόμμα του Τσίπρα
Ο Γιώργος Χελάκης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, σχολιάζει την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει η μετάλλαξη του κόμματος της αντιπολίτευσης προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.

Την λένε Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο. Αριθμεί κάτι –ελαφρώς- λιγότερα από εφτακόσια μέλη. Με άλλα λόγια στην πρώτη συνεδρίασή της θα μιλήσει ο αρχηγός του Κόμματος Αλέξης Τσίπρας κάποια προβεβλημένα στελέχη του κόμματος. Οι εκπρόσωποι ορισμένων από την προοδευτική Συμμαχία και πάλι ο αρχηγός. Αυτό θα είναι όλο. Καλύτερα όμως να ρωτήσετε αν αυτή η Επιτροπή Ανασυγκρότησης αντιπροσωπεύει κάτι συγκεκριμένο. Όχι. Δεν εκλεγμένη, είναι διορισμένη.

Τα μέλη της διορίστηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό και κάποιους στενούς συνεργάτες του. Στην πράξη καταργεί την εκλεγμένη Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Οι εξουσίες από τους αιρετούς μεταφέρονται στους διορισμένους. Κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να διαφωνήσουν με την κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής αλλά το πρόβλημα λύθηκε. Τους έβαλαν στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης και οι φωνές τους έγιναν ψίθυροι που δεν ακούστηκαν πουθενά. Δεν είναι και τόσο συμβατό με ένα αριστερό κόμμα να καταργεί το εκλεγμένο πολιτικό όργανό του και να το αντικαθιστά με διορισμένο αλλά μπρος στα κάλλη (διεύρυνση) τι είναι ο πόνος (αντιδημοκρατική και αντικαταστατική μεθόδευση).

Αυτή η γελοιοποίηση των δημοκρατικών διαδικασιών είναι το τίμημα που δέχτηκαν να πληρώσουν οι εκλεγμένοι προκειμένου ο αρχηγός Αλέξης Τσίπρας να διορίσει τη νέα επιτροπή των παρά κάτι εφτακοσίων ατόμων. Θα είχε ενδιαφέρον αν για αυτή την καταστατική παραβίαση ακούγαμε κάποια κριτική από τα προβεβλημένα στελέχη του Κόμματος. Έστω από αυτά που θεωρείται ότι ανήκουν στην λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση. Τίποτα. Ησυχία. Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Με διορισμένα όργανα με απουσία πολιτικής συζήτησης με κατάργηση των αιρετών με ένα, επί της ουσίας ανεξάρτητο από την θέληση των μελών και ανεξέλεγκτο καθοδηγητικό κέντρο, τον πρόεδρο, τον αρχηγό.

Άνθρωποι με πορεία τα περασμένα χρόνια στον χώρο της Αριστεράς δέχονται να γίνουν υποπόδια των ποδών του αρχηγού σιωπώντας και καλύπτοντας. Ορισμένοι και δικαιολογώντας. Διεύρυνση προφανώς θα γίνει. Αυτό το (νέο) κόμμα θα το λένε ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα έχει μεγάλη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ των κυβερνητικών χρόνων. Με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015 έτσι κι αλλιώς δεν είχε.

Ένα Κόμμα που ο αρχηγός του θα είναι πολιτικό όργανο μόνος του και θα επικοινωνεί αδιαμεσολάβητα με την βάση. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα θεσμοθετημένα και εκλεγμένα όργανα είναι περιττές πολυτέλειες. Άλλωστε, στο προηγούμενο συνέδριο όταν τα μέλη είχαν διαφορετική γνώμη, ο αρχηγός τα έβαλε να ξαναψηφίσουν ώστε να συμφωνήσουν με την δική του. Είναι περίπου ανόητο να υποστηρίζεται ότι αυτό το κόμμα έχει σχέση με ότι συμβολίζει και αναφέρεται στην ριζοσπαστική αριστερά…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments