Άποψη

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν λαχανιάζει!

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν λαχανιάζει!
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που αυτή τη στιγμή φαντάζει η μοναδική αντιπολίτευση.

Είναι κάπως περίεργο για άλλους απογοητευτικό αλλά φαίνεται πως είναι πραγματικότητα. Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και το “συνέδριο” του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν να επιβεβαιώσουν την διαπίστωση ότι η πιο δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση δεν ασκείται από αριστερά και δεν την ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας. Προέρχεται από τα δεξιά και την ασκεί ο Αντώνης Σαμαράς. Στο “συνέδριο” του ΣΥΡΙΖΑ δεν διατυπώθηκε καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση πάνω στην αντιπολιτευτική γραμμή του Κόμματος ούτε από τα παραδοσιακά μέλη του ούτε από τους νεοφερμένους της Προοδευτικής Συμμαχίας. Όποια φασαρία έγινε αφορούσε τον τρόπο που γίνεται η διεύρυνση και τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνει.

Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζοντας ένα μεγάλο μέρος του Κόμματος, έστησε με κυρίαρχο θέμα το προσφυγικό, μια ακροδεξιά ατζέντα που περιελάμβανε επίσης την συμφωνία των Πρεσπών και τις κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Πλήρης διαφοροποίηση δηλαδή που συνοδεύτηκε από δυνατό χειροκρότημα όταν ο πρώην πρωθυπουργός κατέβαινε από το βήμα του συνεδρίου.  «Η κυβέρνηση έκανε άριστα που διευκρίνισε, αρχή-αρχή, ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες. Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα. Άρα, είναι παράνομοι μετανάστες. Λαθρομετανάστες που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες»

Ο Σαμαράς “διχάζει” την Νέα Δημοκρατία

« … αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι. Εμείς, άλλωστε, οι Έλληνες, είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό παιδιά και εγγόνια προσφύγων και μεταναστών και είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό. Μικρασιάτες Έλληνες, που ήλθαν το ’22, δεν έκαναν “εισβολή” στην Ελλάδα και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως “εισβολείς” στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν….». « Η χώρα μας υφίσταται πλέον έναν άτυπο λαθρο-εποικισμό.Μπαίνουν όσοι θέλουν, ακόμα και από χώρες, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που δεν έχουν κανένα πόλεμο. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα, δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο. Κάτι τελευταίο: Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τα ανοικτά κέντρα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, για τα οποία αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες…».

Το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας δεν θα ήταν παρά μια πανηγυρική εκδήλωση που οι συμμετέχοντας θα λαχάνιαζαν από το πολύ χειροκρότημα και τον αγώνα δρόμου που τους έβαλε να τρέξουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν απουσίαζε ο οξύς αντιπολιτευτικός και ακροδεξιός λόγος του Αντώνη Σαμαρά. Για πολλούς η εξήγηση για την ομιλία Σαμαρά είναι η άρνηση του πρωθυπουργού να τον προτείνει πρώτα για Ευρωπαίο επίτροπο και στη συνέχεια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, αυτές είναι πάγιες θέσεις του Μεσσήνιου πολιτικού.

Σαφής ήταν η διαφοροποίησή του και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών καλώντας την κυβέρνηση να την ακυρώσει λέγοντας ότι «δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως “επιζήμια” και “απαράδεκτη”», φωτογραφίζοντας τη σχετική θεαματική στροφή της Ν.Δ. Και επιχειρώντας για άλλη μια φορά να επιβάλει τη δική του ατζέντα, κάλεσε τον πρωθυπουργό, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του, να «αποδεσμευτεί» από τη συμφωνία: «Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη,πάντως γίνεται», είπε.

Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι “φαιδρότητες” οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι ευθεία απειλή!», στρέφοντας έτσι τα πυρά του και στον Προκόπη Παυλόπουλο, που λίγο νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το «μνημόνιο κατανόησης» Τουρκίας – Λιβύης «στα όρια της φαιδρότητας». Ο λόγος του Αντώνη σαμαρά συμπυκνώνει την αντιδεξια ρητορική που φουντώνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με αφορμή το προσφυγικό ο κ. Σαμαράς βρίσκεται καβάλα στο κύμα . Κι είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να λαχανιάσει εύκολα. Οι αγώνες δρόμου με αφέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που επιχειρούν να προσπεράσουν αλλήλους για να βρεθούν σε κυβερνητικές θέσεις και κρατικά αξιώματα. Ο ακροδεξιός -με στοιχεία ρατσισμού και εθνικισμού- λόγος του πρώην πρωθυπουργού τον καθιστά σημαντικό εσωκομματικό πόλο με απήχηση στο ακροδεξιό ακροατήριο, ικανό να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση από όσα προκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments