Διεθνή

Τουρκία: “Δεν εκβιάζουμε το ΝΑΤΟ”

Τουρκία: “Δεν εκβιάζουμε το ΝΑΤΟ”
"Η Τουρκία δεν εκβιάζει το ΝΑΤΟ με το να απορρίπτει το αμυντικό σχέδιό του για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, και διαθέτει πλήρη δικαιώματα βέτο εντός της συμμαχίας", δήλωσε τουρκική πηγή ασφαλείας.

Τουρκία: “Δεν εκβιάζει το ΝΑΤΟ η Τουρκία με το να απορρίπτει το αμυντικό σχέδιό του για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Συγχρόνως διαθέτει πλήρη δικαιώματα βέτο εντός της συμμαχίας”, τόνισε σήμερα τουρκική πηγή ασφαλείας πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Το Ρόιτερ μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως η Τουρκία αρνείται να υποστηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη στην επίθεσή της στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Άγκυρα δήλωσε πως το αδιέξοδο προκλήθηκε επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την υποστήριξή τους από ένα χωριστό αμυντικό σχέδιο για την Τουρκία. «Το ΝΑΤΟ είναι ένας θεσμός όπου η Τουρκία διαθέτει πλήρη δικαιώματα βέτο, πολιτικά και στρατιωτικά και υπάρχουν διαδικασίες εκεί», είπε η πηγή. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δεν εκβιάζει η Τουρκία, μια τέτοια δήλωση είναι απαράδεκτη».

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν απάντησε στο άλλο ανοικτό ζήτημα της γειτονικής χώρας, τη συμφωνία που έκανε με τη Λιβύη «σχετικά με την μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας». «Γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατ’ επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές. ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments