Άποψη

Αυτή είναι η καινούργια εικόνα της Ελλάδας;

Αυτή είναι η καινούργια εικόνα της Ελλάδας;
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την εικόνα του γυμνού διαδηλωτή που κάνει ήδη τον γύρο της Ευρώπης.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αντιλαμβάνονται το όργιο αστυνομικής βίας και τις υπερβολές των ανδρών των δυνάμεων καταστολής. Μπορεί να μην το καταλαβαίνει ο κ. Χρυσοχοίδης -ο οποίος άλλωστε ψήφισε και το μνημόνιο χωρίς να το διαβάσει-, όπως δεν το καταλαβαίνουν οι ενσωματωμένοι στον προπαγανδιστικό μηχανισμό “δημοσιογράφοι”, που ξιφουλκούν κατά της φιλελεύθερης κοινωνίας και υπέρ της παραβίασης των ατομικών ελευθεριών.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου όμως, Γιώργος Γεραπετρίτης, σίγουρα το καταλαβαίνει, αφού άλλωστε μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα δίδασκε -σαν φοιτητής νομικής θα είχε δώσει τις Ατομικές Ελευθερίες του Αριστόβουλου Μάνεση. Όπως επίσης είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν μπορεί η φυσική ηγεσία του υπουργείου -όχι βέβαια ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ – να περιορίσει τις αυθαιρεσίες των ανδρών των δυνάμεων καταστολής. Υπάρχουν καταγραφές από τις οδηγίες που δέχονται ακριβώς από τους ανωτέρους τους τα ΜΑΤ πριν “ενεργήσουν με συλλήψεις”.

Είναι προφανές ότι με το περίσσευμα αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει στο πεδίο των εντυπώσεων το έλλειμμα στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά και στο Μακεδονικό όπως και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Είναι τρεις τομείς στους οποίους έχει απογοητεύσει το δικό της γαλάζιο κοινό που τείνει πλέον ευήκοον ους στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Και στους τρεις τομείς τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ παρά τις προσπάθειές τους δεν μπορούν να εξηγήσουν την διάσταση ανάμεσα στις προεκλογικές διακηρύξεις και στις κυβερνητικές πολιτικές. Είναι δε οι τρεις τομείς που αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της ιδεολογίας της δεξιάς παράταξης.

Στο μεταναστευτικό οι γαλάζιοι παράγοντες αναρωτιούνται “γι αυτό ψηφίσαμε ΝΔ για να έχουμε έναν γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να φυλάξει ούτε τα σύνορα στον Έβρο;”. Στο Μακεδονικό έβαλε φωτιές ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας ότι “θα πρέπει να αναπτυχθεί η αντιμετώπιση των συνεπειών από την αποδέσμευση από την Συμφωνία των Πρεσπών”. Όσο για τα ελληνοτουρκικά εκεί η απογοήτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη από την φοβική στάση της κυβέρνησης και τους αποτυχημένους χειρισμούς στην προσωπική σχέση με τον Ερντογάν.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολές για σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλωτών, για ελέγχους από νυχτερινά κέντρα μέχρι περαστικούς, ενώ παρά το κύμα αντιδράσεων τρεις ημέρες μετά εξακολουθεί να καλύπτει τις επαίσχυντες πράξεις των αστυνομικών οργάνων.

Μπορεί οι φανατικοί γαλάζιοι ψηφοφόροι να απογοητεύονται από την υποχωρητικότητα στο Μακεδονικό και κυρίως έναντι της Τουρκίας αλλά θα καλύψουν τον αρρωστημένο ψυχισμό τους με την ικανοποίηση που τους δίνει ο εξευτελισμός και το ξεγύμνωμα ανυπεράσπιστων πολιτών από το δικό τους κράτος του νόμου και της τάξης. Φυσικά δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ, και ήδη η υπερβολή έχει αρχίσει και παράγει δυσαρέσκεια στους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς.

Το ξεγύμνωμα του διαδηλωτή κάνει ήδη τον γύρο της Ευρώπης. Την επόμενη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει από κάποιο επίσημο forum ότι αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μειδιάματα γιατί η εικόνα που θα έρχεται στο νου (και η εικόνα είναι πολύ δυνατή), θα είναι της δικής του αστυνομίας να ξεγυμνώνει έναν πολίτη σε κοινή θέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments