Άποψη

Η «τανάλια» δεν είναι αυτή που νομίζουμε

Η «τανάλια» δεν είναι αυτή που νομίζουμε
O Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις προσφυγικές ροές που επέστρεψαν στην "κανονικότητα".

Έχουμε πει και γράψει εδώ και πολύ καιρό ότι οι δύο διαστάσεις του ζητήματος ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα, η εξωτερική και η εσωτερική, θα πυκνώσουν, θα ωριμάσουν και θα εκραγούν μαζί. Για όσους έχουν ενδεχομένως ξεχαστεί υπάρχει και η εσωτερική διάσταση ασφαλείας, η οποία μάλιστα συνδέεται ευθέως με την εξωτερική απειλή.

Για την ακρίβεια είναι σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη. Στην παράνομη μεταναστευτική ροή αναφερόμαστε η οποία έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία και χρησιμοποιείται ως ασύμμετρο όπλο. Ασύμμετρο μεν, όπλο δε, και μάλιστα απολύτως αποτελεσματικό διότι αντί να αναχαιτίζεται από την Ελλάδα, τυγχάνει υποδοχής και… διευκόλυνσης.

Η κλιμάκωση και επιτάχυνση της υλοποίησης της τουρκικής αναθεωρητικής στρατηγικής εις βάρος της Ελλάδας, με πρόσφατο επεισόδιο την «Συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, συμβαδίζει με την κατά βούληση αυξομείωση από την Άγκυρα του διοχετευόμενου μεταναστευτικού ρεύματος. Για να το πούμε απλά, χρησιμοποιεί τους μετανάστες όπως το ναυτικό και την αεροπορία της. Μέχρι στιγμής το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά, αφού η Ελλάδα αφενός δεν προχωρά σε έλεγχο και ανάσχεση των ροών, αφετέρου στο εσωτερικό οι επιπτώσεις γίνονται όλο και πιο βαριές και αποσαθρώνουν ολόκληρες περιοχές της χώρας.

Αν έρθει η ώρα της θερμής αντιπαράθεσης στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Θράκη ή αλλού, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία θα ενεργοποιήσει και τους εσωτερικούς βραχίονες που έχει φροντίσει να εγκαταστήσει με Δούρειο Ίππο τις μεταναστευτικές ορδές.

Μετά από μία – δύο ημέρες μείωσης των «αφίξεων» λόγω καιρού, επανήλθε η… «κανονικότητα»

«Μόνο χθες έφτασαν σχεδόν 500 άνθρωποι στα νησιά από τις απέναντι ακτές. Δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και θεωρώ ότι πρέπει να αντιδράσουμε. Αυτή είναι μία πρώτη αντίδραση. Περιμένουμε απάντηση από την κυβέρνηση μέχρι αύριο, διαφορετικά θα αντιδράσουμε περαιτέρω».

Η δήλωση ανήκει στον περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη ο οποίος μαζί με δημάρχους των νησιών αποφάσισαν να προβούν σε κινητοποιήσεις, εναρμονιζόμενοι με τη θέση και τα αισθήματα του κόσμου, αρνούμενοι να δεχθούν την κατασκευή κλειστών αλλά μόνιμων hot spot των πέντε έως επτά χιλιάδων ατόμων. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει και καμία επίσημη ενημέρωση στην τοπική Αυτοδιοίκηση για τον σχεδιασμό των νέων δομών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, χαρακτήρισες την κατάσταση «εκτός ελέγχου» και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα νέο hot spot, οποιουδήποτε τύπου στο νησί.

«Είμαστε μόνοι μας, δυστυχώς. Πρώτα εγκατέλειψαν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα και τώρα η Ελλάδα εγκαταλείπει τα νησιά και κυρίως τη Λέσβο. Σε μία δομή που χωρά 2.800 ανθρώπους αυτή τη στιγμή βρίσκονται 17.000 άνθρωποι. Πολλοί έχουν εγκατασταθεί γύρω από το ΚΥΤ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για θέματα ασφάλειας και υγιεινής για τους ίδιους, αλλά και για τους ντόπιους. Η απόφασή μας είναι μια. Οχι επιπλέον δομή στο νησί».

Το ίδιο διαμήνυσε και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τη δημιουργία νέας δομής. «Οι έχοντες την ευθύνη δείχνουν ότι δεν μπορούν και δεν ξέρουν τι να κάνουν με το προσφυγικό. Δεν μπορεί να υπάρχει μία θέση πάνω στον αραμπά. Οι διοικούντες είναι σε σύγχυση».

Το έχουμε πει και γράψει επανειλημμένως εδώ και καιρό, ότι η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί ομαλά διότι η διαχείριση που γίνεται από ελληνικής πλευράς είναι αναντίστοιχη με το πρόβλημα. Αφορά άλλη κατάσταση. Είναι σαν να βομβαρδίζει η Τουρκία και η Ελλάδα αντί να απαντά στρατιωτικά να μαζεύει τους κάλυκες για να τους κάνει ανθοδοχεία. Η «τανάλια» που σφίγγει η Τουρκία δεν είναι μόνο στη θάλασσα. Το ένα σκέλος της βρίσκεται στο εσωτερικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments