Αθλητισμός

NBA: Η γροθιά που παραλίγο να σκοτώσει τον Ρούντι Τομγιάνοβιτς [pics&vid]

NBA: Η γροθιά που παραλίγο να σκοτώσει τον Ρούντι Τομγιάνοβιτς [pics&vid]
NBA: Στις 9 Δεκεμβρίου του 1977 ο Κέρμιτ Ουάσινγκτον εξαπέλυσε μια γροθιά που σχεδόν σκότωσε τον Ρούντι Τομγιάνοβιτς. Ο ήχος της που ακούστηκε μέχρι τα δημοσιογραφικά θεωρεία έμοιαζε με "πεπόνι που σπάει πάνω σε τσιμέντο"...

NBA: Έχετε ιδέα πώς ήταν το NBA στα 70s; Σκεφτείτε πως είναι σήμερα, με τα μακρινά σουτ, τα θεαματικά καρφώματα και τις περίτεχνες πάσες. Ε, καμία σχέση. Το NBA τότε ήταν μια αρένα. Οι περισσότεροι παίκτες ήταν άτεχνοι, πραγματικά “θηρία” που πάλευαν με ότι είχαν στη διάθεση τους για μια κατοχή και ένα ριμπάουντ. Σε μια διεκδίκηση ριμπάουντ, λοιπόν, σε έναν αγώνα ανάμεσα στους Λέικερς και τους Ρόκετς στις 9 Δεκεμβρίου του 1977, τα πράγματα ξέφυγαν, τα αίματα “άναψαν” και το αποτέλεσμα ήταν μια γροθιά, η οποία λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή ενός εκ των παικτών.

Μια διεκδίκηση ενός ριμπάουντ ανάμεσα στον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ των Λέικερς και τον Κέβιν Κανέρτ των Ρόκετς, επέφερε μια ανταλλαγή από γροθιές και αγκωνιές. Ο Κέρμιτ Ουάσιγκτον που παρακολουθούσε το περιστατικό, τράβηξε το σορτς του Κανέρτ για να τον εμποδίσει να επανέλθει γρήγορα στο παιχνίδι, ο Κανέρτ απάντησε στον φόργουορντ των Λέικερς με μια δυνατή αγκωνιά, ένας όμιλος παικτών και των δυο ομάδων κλήθηκε αμέσως σε ενισχύσεις κι ένα συνηθισμένο νταϊλίκι εξελίχθηκε σε πόλεμο. Ο Κέρμιτ, το μόνο που σκεφτόταν ήταν να ξαναβρεί τον Κανέρτ για να πάρει εκδίκηση. Εκείνη τη στιγμή που τα νεύρα του Ουάσινγκτον είχαν “χτυπήσει κόκκινο”, ο Ρούντι Τομγιάνοβιτς βρέθηκε μπροστά του και για κακή του τύχη δε φορούσε τη “σωστή” φανέλα. Η γροθιά που δέχτηκε από τον Κέρμιτ, ακούστηκε μέχρι τα δημοσιογραφικά θεωρεία.

Το σοκ από την δύναμη και την ορμή της γροθιάς ήταν τόσο μεγάλο που όλο το γήπεδο σώπασε.

Το ακόμα μεγαλύτερο σοκ ήταν ότι ο Κέρμιτ Ουάσινγκτον δεν είχε χτυπήσει τον Κανέρτ, αλλά τον μικρόσωμο Ρούντι Τομγιάνοβιτς. Ο τελευταίος έπεσε κάτω σαν “σακί” από την ασύλληπτη δύναμη της γροθιάς. Προσπάθησε να σηκωθεί αλλά ήταν τόσο ζαλισμένος και το σαγόνι αιμορραγούσε τόσο ακατάσχετα που δε γινόταν να σταθεί στα πόδια του. Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, νόμιζε πως είχε πέσει πάνω του ο πίνακας του σκορ.

Ο Τζαμπάρ είπε πως ο ήχος της γροθιάς έμοιαζε με “τον ήχο που κάνει ένα πεπόνι, όταν πέφτει πάνω σε τσιμέντο”. Παρόλα αυτά, ο Τομγιάνοβιτς κατάφερε να συνεχίσει να παίζει! Στο τέλος του αγώνα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και οι γιατροί “τα έχασαν” μόλις είδαν το παραμορφωμένο πρόσωπο του. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως κατάφερνε να στέκεται όρθιος.

Ο Τομγιάνοβιτς είχε διαλύσει το σαγόνι του, τη μύτη του και είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ήταν επιβεβλημένη μια σειρά από εγχειρήσεις ώστε το εσωτερικό του εγκεφάλου του να μη θυμίζει θρυμματισμένο αυγό.

Η ζωή του Κέρμιτ Ουάσινγκτον έγινε πραγματικά πολύ δύσκολη από κει και πέρα. Η τιμωρία του από το NBA ήταν αποκλεισμός 60 ημερών από την αγωνιστική δράση. Μπορεί να φαίνεται μικρή τιμωρία για αυτό που έκανε, αλλά μέχρι τότε ήταν η μεγαλύτερη τιμωρία που είχε δοθεί σε αθλητή. Πάντως, τα 26 παιχνίδια που έχασε δεν ήταν τίποτα μπροστά στα εκατοντάδες γράμματα μίσους και απειλών που δεχόταν, μπροστά στο σεβασμό που έχασε από τους συμπαίκτες του και μπροστά στα χρήματα που έχασε όταν ο Τομγιάνοβιτς του έκανε αγωγή. Ο Κέρμιτ Ουάσινγκτον έγινε το “μάυρο πρόβατο” του NBA.

Και για τον Ρούντι Τομγιάνοβιτς η ζωή μετά το περιστατικό μόνο εύκολη δεν ήταν. Μπορεί να έπαιξε ξανά μετά από περίπου 5 μήνες και μάλιστα αγωνίστηκε και σε All Star Game, αλλά δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Τα στατιστικά του έπεσαν, το πάθος του για το παιχνίδι είχε εξαφανιστεί και δεν κατάφερε ποτέ να ξαναβρεί τον εαυτό του. Το περιστατικό αυτό λειτούργησε τελικά ως ένα διδακτικό μάθημα για το NBA, καθώς οδήγησε στην καθιέρωση ενός έξτρα ρεφερί με αρμοδιότητες ως προς την πειθαρχία των παικτών και την αυτόματη επιβολή τιμωρίας σε ‘ταραχοποιούς’ που ζεσταίνουν τις γροθιές τους.

Πάντως, ο Ρούντι Τομγιάνοβιτς δεν “χάθηκε”. Συνέχισε να προσπαθεί και να λατρεύει το μπάσκετ και κατάφερε τελικά να πάρει δύο πρωταθλήματα NBA ως προπονητής των Χιούστον Ρόκετς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, ως προπονητής της ομάδας που κλήθηκε να αντικαταστήσει την Dream Team. Είναι θέμα χρόνου να μπει στο Hall of Fame, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την ανακοίνωση της εισόδου του. Γενικότερα, τα κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα με τη ζωή μετά τη νύχτα της 9ης Δεκεμβρίου του 1977.

Από την άλλη, ο Κέρμιτ Ουάσινγκτον προσπαθούσε μια ζωή να αποδείξει ότι δεν είναι ένα τέρας.

Ο Ρούντι Τομγιάνοβιτς τον συγχώρεσε και όταν ρωτήθηκε μετά από χρόνια είπε πως “πλέον δεν το παίρνω προσωπικά, πλέον απλώς τον λυπάμαι”. Ο Κέρμιτ Ουάσινγκτον ασχολήθηκε με τη φιλανθρωπία, έφτιαξε ιδρύματα και έζησε μια ζωή προσπαθώντας καθημερινά να φτιάξει την “εικόνα” του. Και ακόμα και αν σε κάποια στιγμή τα κατάφερε, τα γκρέμισε και πάλι όλα, βάζοντας ουσιαστικά το “κερασάκι στην τούρτα” του διασυρμού του ονόματος του, αφού πέρσι καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκισης για ψεύτικες φιλανθρωπικές δράσεις από τις οποίες επωφελήθηκε οικονομικά. Τα ήθελε και τα έπαθε, αν μας ρωτάτε.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με την σοκαριστική γροθιά που άλλαξε το NBA:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments