Διεθνή

Η 34χρονη πρωθυπουργός της Φιλανδίας που έκλεψε την παράσταση στη σύνοδο Κορυφής

Η 34χρονη πρωθυπουργός της Φιλανδίας που έκλεψε την παράσταση στη σύνοδο Κορυφής
Η Σάνα Μάριν μεγάλωσε με την ομοφυλόφιλη μητέρα της και έχει μια κόρη 22 μηνών με τον σύντροφό της. Η εκλογή της προήλθε από πεντακομματικό συνασπισμό με γυναίκες επικεφαλής.

Η Σάνα Μάριν είναι η νεότερη ηγέτης στον κόσμο και μόλις λίγες ημέρες μετά την εκλογή της στη θέση της πρωθυπουργού, έκανε το ντεμπούτο της στη Σύνοδο Κορυφής κλέβοντας την παράσταση, από τους υπόλοιπους ηγέτες που θέλησαν όλοι να φωτογραφηθούν, αλλά και να μιλήσουν μαζί της. Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, αλλά και πολλοί άλλοι έσπευσαν να την καλωσορίσουν στη Σύνοδο.

Η Σάνα Μάριν είναι νέα, μόλις 34 ετών, ωραία και η νεότερη ηγέτης του κόσμου. Απίστευτο και όμως αληθινό για το μελαχρινό κορίτσι που μεγάλωσε με δυο μαμάδες και όπως η ίδια έχει δηλώσει σε συνέντευξή της όταν ήταν παιδί “ένιωθε αόρατη”, επειδή δεν μπορούσε να μιλήσει για την οικογένειά της.

Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1985 στο Ελσίνκι και μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη σύντροφό της. Ένα μοντέλο οικογένειας που της έδειξε τη σημασία της ισότητας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2015, η Μάριν είχε πει ότι σαν παιδί ένιωθε αόρατη, επειδή δεν μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά για τη δομή της οικογένειάς της.

«Ηταν κάτι για το οποίο δεν μπορούσες να μιλήσεις. Αυτό έγινε δυνατό μόνο μετά το 2000», είπε στο περιοδικό Me Naiset. Αλλά αυτή η οικογένεια τη βοήθησε να διαμορφώσει την εικόνα της για τον κόσμο. «Για μένα, οι άνθρωποι πάντα ήταν ίσοι. Δεν είναι θέμα άποψης. Αυτό είναι το θεμέλιο για τα πάντα».

Έζησε σε αρκετές πόλεις της Φινλανδίας προτού η οικογένειά της εγκατασταθεί στο Τάμπερε. Η εμπλοκή της με την πολιτική ξεκίνησε όταν ήταν 27 ετών και σε τοπικό επίπεδο. Μια απόφαση για την οποία είχε την απόλυτη στήριξη της μητέρας της. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε ήταν εκείνο μιας μικρομεσαίας έως φτωχής οικογένειας που δεν της έλειπε όμως η αγάπη και η κατανόηση.

Είμαι από μια φτωχή οικογένεια και δεν θα μπορούσα να επιτύχω και να προχωρήσω αν δεν υπήρχε ένα ισχυρό κράτος κοινωνικής πρόνοιας και το φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε στην Helsingin Sanomat. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σάνα Μάριν ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που πήγε στο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε.

Εκεί στο Τάμπερε σε ηλικία 27 ετών υπήρξε επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου ενώ τρια χρόνια αργότερα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Από τον περασμένο Ιούνιο ήταν η υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Φινλανδίας, ενώ τώρα κατέχει τη θέση του πρωθυπουργού της Φιλανδίας.

Η Σάνα Μάριν είναι ήδη μητέρα ενός κοριστιού 22 μόλις μηνών και για το λόγο αυτό πολλοί τη συγκρίνουν με την 39χρονη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντεν. Φυσικά η μητρότητα δεν θα επηρεάσει καθόλου τα νέα δύσκολα καθήκοντά της όπως η ίδια ξεκαθάρισε αφού με τον σύντροφό της έχουν ήδη βρει λύση.

«Καθώς αυτή η κατάσταση ήρθε ως έκπληξη, ήταν καθησυχαστικό το γεγονός ότι ο σύζυγός μου μου έστειλε μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι εκείνος και η μητέρα μου έχουν ήδη βρει τον τρόπο να χειριστούν τα πρακτικά ζητήματα της ανατροφής του παιδιού», δήλωσε σχετικά η Σάνα Μάριν. Η διευθύντρια ανάπτυξης στο κέντρο πληροφοριών για την ισότητα των φύλων, δήλωσε στο BBC ότι πλέον με την εκλογή της Μάριν, ο ρόλος των γυναικών έγινε πολύ πιο ισχυρός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments