Διεθνή

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Επιμένει να τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος πως το σύμφωνο που υπέγραψε η χώρα του με τη Λιβύη είναι νόμιμο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Εξωτερικών λένε πως το μνημόνιο με την Λιβύη είναι παράνομο. Κι εμείς αντιθέτως λέμε πως «είναι ένα μνημόνιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Εμείς υπολογίσαμε και μετρήσαμε κάθε βήμα μας πριν το κάνουμε. Άλλωστε η πορεία αυτή δεν ξεκίνησε τώρα. Αυτή η ιστορία έχει παρελθόν και διαφορετικούς χάρτες. Από πότε; Aπό την εποχή του Καντάφι το 2009. Κάναμε κινήσεις αλλά δεν έζησε ο Καντάφι. Όμως η προεργασία αυτή είναι στα αρχεία μας».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Τουρκία σχεδιάζει να επιταχύνει τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης:

«Τα βήματα μας με την Λιβύη είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός Σάρατς πρόσφατα ήρθε και συναντηθήκαμε και συζητήσαμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα επιταχύνουμε την διαδικασία αυτή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και αναφέραμε πως είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μέχρι και στο ζήτημα των δικαιωμάτων στις θάλασσες». Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην αποστολή drones στα κατεχόμενα λέγοντας πως «είμαστε σε διαδικασία να αυξήσουμε τον αριθμό τους αν είναι απαραίτητο. Όλα μπορούν να αλλάξουν ανάλογα τις ανάγκες».

Η ελληνική διπλωματία εντείνει τις προσπάθειες της για ακύρωση της συμφωνίας

Την ίδια ώρα, κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλλει η ελληνική διπλωματία, ούτως ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα της Μεσογείου. Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, εστίασε σε αυτό το ζήτημα, εκθέτοντας τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τον παράνομο και ανυπόστατο χαρακτήρα της επίμαχης συμφωνίας. Η ελβετική πόλη ήταν ο πρώτος σταθμός μιας μικρής «περιοδείας» του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος στη συνέχεια θα βρεθεί σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία και Ιταλία. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που οι Τούρκοι καταφέρουν να προσδώσουν μέσω του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών επίφαση νομιμότητας στην συμφωνία, τότε θα έχουν αποκτήσει διπλωματικό πλεονέκτημα.

Άλλωστε, η Άγκυρα από μεριάς της έχει ανεβάσει τους τόνους ενώ κινείται βάση συγκεκριμένου σχεδίου. Ενδεικτική πρέπει να θεωρείται και η δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του 2020 στην Εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος χαρακτήρισε «έτοιμη την Τουρκία να κάνει «ό,τι απαιτείται» στη διεθνή σκηνή, ακόμα και να στείλει στρατεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο… Εάν είναι απαραίτητο, η Τουρκία στέλνει στρατεύματα, κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκινά διασυνοριακές επιχειρήσεις, κάνει ό,τι απαιτείται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments