Τουρκία

Τουρκία
Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 1922, η χώρα ήταν το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται ανάμεσα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, συγκροτεί το βασικό τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες:

 • δυτικά με την Ελλάδα
 • βορειοδυτικά με τη Βουλγαρία
 • ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ιράν και το θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν
 • νοτιοανατολικά με το Ιράκ και τη Συρία.
 • Νότια είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, δυτικά το Αιγαίο Πέλαγος και βόρεια ο Εύξεινος Πόντος.
 • Η Θάλασσα του Μαρμαρά, ο Βόσπορος και ο Ελλήσποντος (που συναποτελούν τα Τουρκικά Στενά) οριοθετούν το σύνορο μεταξύ Θράκης και Μικράς Ασίας, ενώ επίσης χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία. Η θέση της Τουρκίας στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας την καθιστούν χώρα σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας.

Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τουρκία έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο, μεταξύ άλλων από διάφορους Αρχαιομικρασιατικούς πολιτισμούς και Θρακικούς λαούς καθώς και από Ίωνες, που ίδρυσαν εκεί δώδεκα μεγάλες πόλεις (Ιωνική δωδεκάπολις). Μετά την κατάκτηση από τον Αλέξανδρο τον Μέγα, η περιοχή εξελληνίστηκε, διαδικασία που συνεχίστηκε με τη Ρωμαϊκή κυριαρχία και τη μετάβαση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τον 11ο αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν στην περιοχή οι Σελτζούκοι Τούρκοι, αρχίζοντας τη διαδικασία του εκτουρκισμού, που επιταχύνθηκε από τη νίκη των Σελτζούκων επί των Βυζαντινών στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071. To Σελτζουκικό Σουλτανάτο του Ρουμ κυβέρνησε τη Μικρά Ασία μέχρι τη Μογγολική εισβολή το 1243, οπότε διασπάστηκε σε αρκετά μικρά τουρκικά μπειλίκια. Ξεκινώντας από τα τέλη του 13ου αιώνα το οθωμανικό μπειλίκι συνένωσε τη Μικρά Ασία και δημιούργησε μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ακολούθησε την ήττα της κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τμήματά της καταλήφθηκαν από τους νικητές Συμμάχους.

Ο Toυρκικός Πόλεμος για την Ανεξαρτησία, που ξεκίνησε από το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συνεργάτες του, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923, με τον Ατατούρκ ως πρώτο πρόεδρό της. Η Τουρκία είναι κοινοβουλευτική, κοσμική, ενιαία, συνταγματική δημοκρατία με ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική, γλώσσα της τουρκικής γλωσσικής οικογένειας, που μιλιέται ως μητρική γλώσσα από το 85% περίπου του πληθυσμού. Οι Τούρκοι αποτελούν το 70 – 75% του πληθυσμού. Οι μειονότητες περιλαμβάνουν Κούρδους (18%) και άλλους (7 – 12%).

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Μουσουλμανική. Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΟΑΣΕ και του G-20 των μεγαλύτερων οικονομιών. Η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005, όντας συνδεδεμένο μέλος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1963 και έχοντας προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση το 1995. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (ιδρύθηκε το 2009), της Διεθνούς Οργάνωσης Τουρκικού Πολιτισμού (ιδρύθηκε το 1993), του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ιδρύθηκε το 1995). Οι αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας έχουν οδηγήσει στην αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης.

Τουρκία σχετικές ειδήσεις:

 • Για τα πανηγύρια!

  Για τα πανηγύρια!

  Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr κάνει σκληρή κριτική σε όλους. Για τα πανηγύρια τονίζει ότι είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, για τα πανηγύρια αναφέρει πως είναι ορισμένες αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά μαζί και αυτή της διεθνούς κοινότητας, ενώ το μόνο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι η σοβαρότητα σε όλα τα επίπεδα.

  Γιάννης Αντύπας
 • Γιάννης Αντύπας
 • Για τα πανηγύρια!
 • Τουρκικά αλιευτικά σε Πάρο και Μύκονο: Αυτά ισχυρίζεται το υπουργείο Ναυτιλίας

  Τι ισχυρίζεται το υπουργείο Ναυτιλίας για τα τουρκικά αλιευτικά σε Πάρο και Μύκονο

  Τουρκικά αλιευτικά σε Πάρο και Μύκονο: Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας για την εμφάνιση των τριών αλιευτικών σκαφών στα ανοιχτά των ελληνικών νησιών.

  Τουρκικά αλιευτικά σε Πάρο και Μύκονο: Αυτά ισχυρίζεται το υπουργείο Ναυτιλίας
 • Μύλοι Λούλη: 238 χρόνια μυλωνάδες

  Μύλοι Λούλη: 238 χρόνια μυλωνάδες

  Μύλοι Λούλη: Η ιστορία των Μύλων Λούλη ξεκινάει τον 18ο αιώνα, όταν το 1782 ο Ζώης Λούλης εγκαθίσταται στην Αετοράχη Ιωαννίνων και κατασκευάζει έναν πετρόμυλο

  Βασίλης Διαμαντάκος
 • Βασίλης Διαμαντάκος
 • Μύλοι Λούλη: 238 χρόνια μυλωνάδες
 • Ρωσικό ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά: «Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας η μετατροπή σε τζαμί»

  Ρωσικό ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά: «Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας η μετατροπή σε τζαμί»

  Ρωσικό ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά: Ως εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας χαρακτήρισε την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

  Ρωσικό ΥΠΕΞ για Αγιά Σοφιά: «Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας η μετατροπή σε τζαμί»
 • Απασφάλισε η Έλενα Ακρίτα για Αυτιά και Ερντογάν

  Απασφάλισε η Έλενα Ακρίτα για Αυτιά και Ερντογάν

  Με αναρτήσεις της στο facebook η δημοσιογράφος σχολίασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και παράλληλα σχολίασε και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο θέμα.

  Απασφάλισε η Έλενα Ακρίτα για Αυτιά και Ερντογάν
 • Καρανίκας Αρβελέρ: Ειρωνικό σχόλιο για τη δήλωσή της Αγιά Σοφιά

  Ο Νίκος Καρανίκας ειρωνεύεται την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ για τη δήλωσή της για τη Αγιά Σοφιά

  Καρανίκας Αρβελέρ: Ξεπέρασε ξανά τα όρια ο Νίκος Καρανίκας, ο οποίος προχώρησε σε μια ειρωνική δήλωση για την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

  Καρανίκας Αρβελέρ: Ειρωνικό σχόλιο για τη δήλωσή της Αγιά Σοφιά
 • Όταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προέβλεπε την Πέμπτη ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει τζαμί την Αγία Σοφία

  Όταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προέβλεπε ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει τζαμί την Αγία Σοφία

  Μια ημέρα πριν ο Τούρκος πρόεδρος υπογράψει την απόφαση για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί ο κ. Βαρβιτσιώτης έλεγε: "Στο τέλος της ημέρας θα σας πω ότι η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα τολμήσει να το κάνει".

  Όταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προέβλεπε την Πέμπτη ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει τζαμί την Αγία Σοφία
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι