Άποψη

Μετά τις γέφυρες η διώρυγα

Μετά τις γέφυρες η διώρυγα
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τον Ταγίπ Ερντογάν, τη γενικότερη στάση του και τα σχέδια που έχει σχετικά με το Βόσπορο.

Μετά τις γέφυρες η διώρυγα. Ο λόγος για τον Ταγίπ Ερντογάν και τα σχέδιά του σχετικά με τον Βόσπορο. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει βάλει κατά νου εκτός από το να μας αλλάξει τα… φώτα, θα το ήθελε πολύ, να αλλάξει και τη γεωγραφία. Μια πρώτη γεύση μας έδωσε με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη. Ακολουθούν τα σχέδιά του για μία διώρυγα, παράλληλη του φυσικού στενού, που θα συνδέει τη θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα. Ένα… εμπορικό έργο, χωρίς τις υποχρεώσεις του Διεθνούς Δικαίου για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Είναι προφανές πως μετά τις Συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάνης η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) είναι ο τρίτος «εφιάλτης» του Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλαίσιο της αναθεωρητικής του στρατηγικής ο ηγέτης της γειτονικής χώρας δεν «τρυπά» απλά τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά δημιουργεί νέο ανάγλυφο στην περιοχή της ευρωπαϊκής Τουρκίας.

Και αν με τις γέφυρες «ένωσε» τη Γηραιά Ήπειρο με την Ασία, με τη διώρυγα θέλει να υποχρεώσει τους εφοπλιστές που έχουν συναλλαγές με τις χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και όχι μόνο αυτό. Βοηθά και μουσουλμανικές χώρες του Κόλπου να βάλουν «πόδι» στην Ευρώπη, χρηματοδοτώντας ως επενδυτές το νέο του πρότζεκτ. Με έναν σμπάρο δυο τρυγώνια. Μπορεί και… παραπάνω. Το ερώτημα είναι αν στα αλήθεια ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να μπει στο μάτι της Ρωσίας, που είναι η μεγάλη δύναμη που βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και σε εκείνο των ΗΠΑ, που δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει. Σας θυμίζουμε την… Άνοιξη στις σχέσεις του Τούρκου προέδρου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη Συρία. Αλλά και τις… αγάπες με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη εισβολή του στη Βόρεια Συρία. Περίεργες καταστάσεις πραγματικά. Την ίδια που ο Ερντογάν κινεί γεωτρύπανα και μπουλντόζες, στην Ελλάδα η κυβέρνηση μειώνει τις αμυντικές δαπάνες και η είδηση είναι πως τις καταψήφισε το Κίνημα Αλλαγής!  Τα περισσότερα ΜΜΕ δεν έκαναν είδηση τη μείωση των δαπανών, αλλά τη στάση του κόμματος που αντέδρασε! Με αρνητικό σχολιασμό για το κόμμα που διαμαρτυρήθηκε! Περίεργες καταστάσεις πραγματικά.

Αντίθετα, όταν η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει 120 ευρώ έκτακτο επίδομα στο προσωπικό των ενόπλεων δυνάμεων όλα (σχεδόν) τα ΜΜΕ έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Περιέργες καταστάσεις πραγματικά. Η ουσία είναι μία: ο Ταγίπ Ερντογάν, με την άνεση που του δίνει η απόλυτη κυριαρχία του στο εσωτερικό της Τουρκίας, προσπαθεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Δε θέλει απλά να ξεπεράσει τον Ατατούρκ, μπορεί να έχει βάλει στο μάτι και τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Φιλοδοξίες που από ένα σημείο και πέρα αφορούν και εμάς, στο βαθμό που ο Τούρκος ηγέτης εκτός από τη γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο επιθυμεί να αλλάξει και τα σύνορα. Το κάνει στη Συρία, το έχει κάνει στην Κύπρο (ευτυχώς χωρίς αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα), το ερώτημα είναι «ποιος έχει σειρά». Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments