Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα τον οποίον δεν μπορεί να κερδίσει

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα τον οποίον δεν μπορεί να κερδίσει
Νίκος Δένδιας: Να συγκληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020 η τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Αϊμάν Σαφάντι, κατά τη συνάντησή τους στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Νίκος Δένδιας: «Σήμερα το Αμμάν ήταν ο τελευταίος σταθμός μίας πολύ χρήσιμης περιοδείας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου. Είχαμε εκτενείς συνομιλίες με τον ομόλογό μου όσον αφορά τα ευρύτερα θέματα της περιοχής και τις διμερείς μας σχέσεις και συμφωνήσαμε να συγκληθεί στην Αθήνα, το πρώτο τρίμηνο του 2020, η τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου» δήλωσε μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, και τις διευρυμένες που ακολούθησαν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ερωτηθείς αν μετά την περιοδεία αυτή δίνεται από καλύτερη θέση η προσπάθεια της Αθήνας για να ακυρωθεί το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι πάντα έχεις το αβαντάζ στη ζωή αν έχεις δίκιο και είσαι με το μέρος της κοινής λογικής και διαμήνυσε: «Η Τουρκία εδώ έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα τον οποίον δεν μπορεί να κερδίσει». Παρά ταύτα, υπογράμμισε, «εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και μετριοπάθεια να εξηγούμε τη θέση μας και νομίζω στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρχει συνέχεια με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως προφανώς θα υπάρξει και σημείωσε: «Αναβάλαμε τη συνάντησή μας για να υπάρξει πρώτα η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, να δούμε τα σημεία συγκλίσεων, ίσως κάποιων αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε σε υπουργικό επίπεδο να τα γεφυρώσουμε και να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα».

Τουρκία: Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχεται τη στρατιωτική βοήθεια του Ερντογάν

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, λέει «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν για στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Al Jazeera. Στόχος της κυβέρνησης της Τρίπολης είναι να αποκρούσει την επίθεση εις βάρος της που ξεκίνησε ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ και οι δυνάμεις του. Η αποδοχή της πρότασης της Άγκυρας γίνεται μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, τον περασμένο Οκτώβριο, για στρατιωτική συνεργασία. Παράλληλα, οι δύο χώρες προχώρησαν και στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, υπάρχει μια σημαντική συνάντηση ανάμεσα στην κυβέρνηση του αλ Σάρατζ και στρατιωτικούς αξιωματούχους για να αποτραπεί η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ. Η κυβέρνηση θέτει σε λειτουργία το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν αλ Σάρατζ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική επέμβαση είχε ήδη προαναγγελθεί, με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατεύματα, εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε πει ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα. Για το ζήτημα είχε μιλήσει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να στηρίξει τον αλ Σάρατζ. «Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία πριν την Τουρκία και τη Λιβύη. Τους είπαμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, εάν το χρειαστούν. Από τη στρατιωτική συνεργασία, και στα βήματα που χρειάζονται για τα θαλάσσια δικαιώματά μας. Είμαστε έτοιμοι» είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play