Πολιτισμός

Όρος του Μεδεγίν: Το πολύχρωμο και περίεργο γλυπτό του Ugo Rondinone [pics]

Όρος του Μεδεγίν: Το πολύχρωμο και περίεργο γλυπτό του Ugo Rondinone [pics]
Όρος του Μεδεγίν: Με το γλυπτό του ο Ugo Rondinone αποτίει φόρο τιμής στους λόφους που περικυκλώνουν την πόλη.

Όρος του Μεδεγίν: Του αρέσει να λέει ότι δεν πρέπει να καταλαβαίνεις ένα έργο τέχνης, αλλά να το αισθάνεσαι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα έργα του έχουν κοινό θέμα: την ευτυχία, την ανεκτικότητα και τη ζωή, καθολικά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Για να τα δείξει χρησιμοποιεί απλά στοιχεία, όπως πέτρες. Ένα από αυτά είναι το γιγάντιο και πολύχρωμο γλυπτό με τίτλο «Montaña Medellín» (όρος του Μεδεγίν), το οποίο ο Ελβετός καλλιτέχνης Ugo Rondinone χάρισε στην πόλη Μεδεγίν της Κολομβίας.

Με τη δομή από πέντε βράχους βαμμένους σε πέντε διαφορετικά χρώματα, μπλε, κόκκινο, άσπρο, μαύρο και πράσινο, ύψους 13 μέτρων ο καλλιτέχνης αποτίει φόρο τιμής στους λόφους που περικυκλώνουν την πόλη και υπενθυμίζει τον δεσμό μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης. Ο Ελβετός γλύπτης και ζωγράφος, υλοποιεί ιδέες που βασίζονται σε απλά συναισθήματα, μακριά από την εννοιολογική τέχνη.

«Χαρακτηρίζεται από μια κάπως παιδική αισθητική. Τα γλυπτά από πέτρες το ένα πάνω στο άλλο είναι μια πρακτική διαλογισμού και χρησιμοποιείται επίσης σε άλλους πολιτισμούς για την οριοθέτηση περιοχής» ανέφερε ο επιμελητής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μεδεγίν (Mamm) το οποίο συνεργάστηκε με τη δημοτική αρχή για την ανέγερση του γλυπτού.

Ο Ugo Rondinone έχει δημιουργήσει παρόμοια γλυπτά και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην έρημο Μογιάβε, στην Καλιφόρνια και στο Μαϊάμι (ΗΠΑ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments