Οικονομία

Επίδομα γέννησης: “Κλειδώνει” στο υπουργικό συμβούλιο – Τα χρήματα και οι κατηγορίες δικαιούχων

Επίδομα γέννησης: “Κλειδώνει” στο υπουργικό συμβούλιο – Τα χρήματα και οι κατηγορίες δικαιούχων
Επίδομα γέννησης: Το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2020 αναμένεται να «κλειδώσει» στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Επίδομα γέννησης: Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 αναμένεται να θεσπιστεί το επίδομα γέννησης, το οποίο θα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα και θα χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ. Η απόφαση αυτή αναμένεται να «κλειδώσει» στο σημερινό (23/12) υπουργικού συμβούλιο, όπου παράλληλα θα τεθούν επί τάπητος και άλλα σημαντικά θέματα όπως το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η πορεία υλοποίησης των ΕΣΠΑ, καθώς και το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά το επίδομα γέννησης είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τους δικαιούχους να γνωρίζουν ότι το ποσό που θα λάβουν δεν θεωρείται εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρος, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ ούτε κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται για χρέη προς το Δημόσιο ή τράπεζες. Κατόπιν της αποδοχής της σχετικής αίτησης, το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ και η δεύτερη στο ποσό των 500 ευρώ.

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Η κλίμακα ισοδυναμίας, για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας, σύμφωνα με την ακόλουθη στάθμιση:

  • πρώτος γονέας: στάθμιση 1
  • δεύτερος γονέας: στάθμιση 1/2
  • κάθε εξαρτώμενο τέκνο: στάθμιση 1/4

Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/2 και κάθε επόμενο εξαρτώμενο τέκνο 1/4. Ως εξαρτώμενα για την καταβολή του επιδόματος νοούνται τα τέκνα που είναι άγαμα και κατά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού, για το οποίο ζητείται η χορήγηση του επιδόματος, δεν έχει παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του έτους, εντός του οποίου συμπληρώνεται το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι το ισοδύναμο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments