Διεθνή

Λιβύη: Έτοιμη να ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος

Λιβύη: Έτοιμη να ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος
Λιβύη: Τη βοήθεια της Τουρκίας θα ζητήσει η Τρίπολη στην περίπτωση που κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Λιβύη. Στο τουρκικό κοινοβούλιο η αποστολή των στρατευμάτων από τον Ερντογάν. Πως αντιδρά η Μόσχα.

Λιβύη: Κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας (GNA) δια στόματος υπουργού Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγα, δηλώνει πως θα ζητήσει επίσημα στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία, εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα, Τρίπολη. Οι δυνάμεις του στρατάρχη, Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο.

Την Πέμπτη, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο νόμου για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξεκινήσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου. «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση» της Λιβύης, τόνισε.

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», ανέφερε ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έκθεσή του που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον Νοέμβριο. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. σήμερα, είπε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την GNA.

Η αντίδραση της Ρωσίας: «Ξένη παρέμβαση στη Λιβύη δεν βοηθάει στην επίλυση της κατάστασης»

Την ίδια ώρα η Μόσχα αντιδρά στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αποστολή στρατού στη  Λιβύη. «Ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο tass. «Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, σίγουρα υπάρχει μεγάλη ανησυχία και είμαστε και εμείς προβληματισμένοι» ανέφερε και συνέχισε:

«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση στη Λιβύη όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να τερματιστεί η αιματοχυσία». Σχολιάζοντας το σχέδιο Ερντογάν για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη απάντησε ότι η Μόσχα εκτιμά ότι «ξένη παρέμβαση δεν θα βοηθήσει καθόλου στην επίλυση της κατάστασης» και πως «η Ρωσία χαιρετίζει μόνο τις διεθνείς προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments