Άποψη

Ημερολόγιο καταστρώματος

Ημερολόγιο καταστρώματος
Ως άλλος καπετάνιος ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για το "πλοίο", που λέγεται Ελλάδα και τα όσα έχει να περάσει τη χρονιά που έρχεται με βάσει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν ισχύει ο κανόνας ότι η διπλωματία είτε καταλήγει σε συμφωνίες είτε, αν αποτύχει, συνεχίζεται με άλλα μέσα, τότε οι επόμενοι μήνες θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση.  Τόση διπλωματική κινητικότητα η οποία μάλιστα να μας αφορά άμεσα, έχει καιρό να υπάρξει. Όπως καιρό έχει να μυρίσει τόσο πολύ μπαρούτι, τόσο κοντά.  Για να δούμε το «ημερολόγιο καταστρώματος» του πλοίου Ελλάς.

Σήμερα, 30/12, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Ελλήνων και Ιταλών εμπειρογνωμόνων για να συζητήσουν τεχνικά θέματα επί της ΑΟΖ, ώστε οι δύο χώρες να προχωρήσουν κάποια στιγμή σύντομα σε συμφωνία οριοθέτησης. Ελλάδα και Ιταλία έχουν οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα από το 1977, αλλά, όπως έχουμε γράψει, οι Ιταλοί απέφευγαν την οριοθέτηση ΑΟΖ και λόγω διαφορών στα θέματα αλιείας.

Στις 2 Ιανουαρίου έρχονται στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να υπογράψουν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Θα ακολουθήσει σε επόμενη φάση η υπογραφή και της Ιταλίας.

Την ίδια ημέρα, 2 Ιανουαρίου, επέλεξε – όχι τυχαία- η Τουρκια για να συγκαλέσει την εθνοσυνέλευση προκειμένου να εγκρίνει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη., κατόπιν αιτήματος, υποτίθεται, του καθεστώτος της Τρίπολης κα του ανδρείκελου της Άγκυρας Φαγιέζ αλ Σαράζ. Εντωμεταξύ έχει ήδη αποστείλει στη Λιβύη ισλαμιστές μισθοφόρους από τη Συρία, για τους οποίους ο Χαλίφα Χάφταρ, ο αντίπαλος του Σαράζ, διαμήνυσε ότι «δεν θα υπάρξει κανένα έλεος».

Για τις 4 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου με τη συμμετοχή και της Γαλλίας και αντικείμενο τα ενεργειακά και την ασφάλεια. Με δεδομένη τη διακηρυγμένη αντίθεση της Γαλλίας στην τουρκική δραστηριότητα η συνάντηση έχει προφανές ενδιαφέρον και ιδιαίτερο βάρος.

Στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Ενεργειακές και όχι μόνο εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ελληνοτουρκικά και ασφάλεια στην περιοχή επί τάπητος σε ένα τετ α τετ από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά, με φόντο τη πίεση Γερουσίας και Κογκρέσου για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και το μπλόκο, μέχρι στιγμής, του Αμερικανού Προέδρου. Οι Αμερικανοί έχουν και ένα άλλο θέμα που θα θέσουν. Τα υπερβολικά, κατ’ αυτούς, εμπορικά και άλλα ανοίγματα της Αθήνας στο Πεκίνο…

Την ίδια ημερομηνία θα επισκεφθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Κωνσταντινούπολη στις 8 του μηνός… Στις 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας – Αιγύπτου, κατ’ αντιστοιχία με αυτή μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας, με θέμα τη γεφύρωση των αποκλίσεων στο θέμα της ΑΟΖ, ώστε να υπάρξει οριοθέτηση.

Οι τελικές αποφάσεις για την υπέρβαση των δυσκολιών, οι οποίες εντοπίζονται στις Αιγυπτιακές επιφυλάξεις για την επήρεια του Καστελόριζου στις θαλάσσιες ζώνες, θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Για τις αρχές Ιανουαρίου προγραμματίζεται επίσης η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, στον απόηχο της άρσης του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στη Μεγαλόνησο, κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για την Τουρκία.

Το διήμερο 15-16 Ιανουαρίου πραγματοποιείται στο Κάιρο ενεργειακό φόρουμ με τον εύγλωττο τίτλο EastMed Gas Forum και τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής. Στις 29 Ιανουαρίου, νέα συνάντηση Κορυφής για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή την φορά με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Είναι η δεύτερη σε ειδικό βάρος συνάντηση μετά από αυτή με τον Αμερικανό Πρόεδρο, από την οποία όμως μπορεί να προκύψουν πολύ χειροπιαστά αποτελέσματα δεδομένων του γαλλικού comeback στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκεται σε εξέλιξη, της σύμπλευσης του Παρισίου με τις ελληνικές θέσεις και των ελληνογαλλικών διαπραγματεύσεων για τα εξοπλιστικά. Αυτή η τόσο πυκνή διπλωματική κινητικότητα είναι πρόδηλο ότι θα οδηγήσει σε εξελίξεις. Αυτό μου μένει να διαπιστωθεί, σύντομα, είναι το είδος των εξελίξεων. Αν θα παραμείνουν στο διπλωματικό πεδίο ή αν θα συνεχιστούν με τα γνωστά «άλλα μέσα»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments