Ελλάδα

Ο κακός μας ο καιρός

Ο κακός μας ο καιρός
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την κακοκαιρία και προτρέπει το κράτος να γίνει "κακό" προκειμένου να προστατέψει όσους δεν φροντίζουν να ενημερώνονται για τον καιρό.

Είναι προφανές πως αυτή τη φορά οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει. Με ακρίβεια μάλιστα. Ο κ. Καλλιάνος είχε ξεκαθαρίσει πως «Κυριακή και Δευτέρα μπορεί να κλείσει η εθνική οδός από τα σύνορα του νομού Αττικής και προς τα βόρεια». Όπως και έγινε σήμερα το απόγευμα. Αλλά και πάλι βρέθηκαν πολίτες να λένε ότι δεν τους ειδοποίησε κανείς. Προφανώς δεν έχουν δίκιο. Δε μπορεί συνέχεια να μας φταίνε οι άλλοι. Έχουμε και εμείς ευθύνες.

Δε γίνεται να μη λαμβάνουμε υπόψιν στον προγραμματισμό μας τις καιρικές συνθήκες και μετά να θέλουμε ένα εκχιονιστικό μηχάνημα μπροστά από το αυτοκίνητό μας.

Το ερώτημα είναι αν θα έπρεπε να κλείσει η εθνική οδός πριν εγκλωβιστούν οι οδηγοί. Δηλαδή να τους απαγορευτεί η είσοδος και να υποχρεωθούν να γυρίσουν στην Αθήνα. Και όσοι έρχονταν προς την πρωτεύουσα να υποχρεωθούν να κάνουν αναστροφή αρκετά χιλιόμετρα πριν φθάσουν στο σημείο και αυτοί να εγκλωβιστούν. Βαριά απόφαση, αλλά φαίνεται πως θα πρέπει να μπει στο τραπέζι. Γιατί το να μένουν οικογένειες ακινητοποιημένες για 5 ώρες δεν είναι επιλογή. Έστω και αν η ευθύνη είναι δική τους. Το κράτος θα πρέπει να κάνει αυτόν τον κακό για να προστατέψει όσους δεν φροντίζουν να ενημερώνονται για τον… κακό μας τον καιρό ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του και τη ζωή των δυνάμεων επέμβασης βεβαίως.

Γιατί για να απεγκλωβιστούν κάποιοι ορειβάτες πχ, κάποιοι άλλοι διακινδυνεύουν τις ζωές τους.

Και το «πληρώνονται για αυτό» δεν είναι επιχείρημα για σοβαρούς ανθρώπους. Πληρώνονται για διορθώνουν τις ατυχίες της ζωής και όχι για όσους προκαλούν συνεχώς την τύχη τους (και αυτοί βεβαίως δικαιούνται προστασίας, άλλωστε δεν κάνουν κάτι που απαγορεύεται). Απλά λέω ότι θα πρέπει και οι τελευταίοι να σκέφτονται τις επιπτώσεις των επιλογών τους. Το ότι για τη δική τους απόλαυση κάποιοι άλλοι θα κινδυνέψουν. Και δεν είναι δουλειά του κράτους να κρατά ανοικτούς όλους τους δρόμους ανεξαρτήτως κόστους.

Ακόμη και σε χώρες με πολύ καλύτερη προετοιμασία από τη δική μας κλείνουν και δρόμοι και αεροδρόμια όταν χιονίζει.

Δουλειά του κράτους είναι να σπεύσει σε βοήθεια όσων βρεθούν σε ανάγκη.

Για να μπορεί να το κάνει όμως αυτό η πλειοψηφία θα πρέπει προηγουμένως να έχει φερθεί με υπευθυνότητα. Να αποφύγει τις άσκοπες μετακινήσεις όταν ξέρει ότι μπορεί να βρει απέναντί της τον χιονιά. Ένα φαινόμενο για το οποίο ο Έλληνας καλώς ή κακώς δεν είναι προετοιμασμένος. Η πλειοψηφία των οδηγών δεν έχει αλυσίδες ή αν έχει δεν ξέρει να τις τοποθετεί. Και το σημαντικότερο δεν ξέρει να οδηγά σε παγωμένο δρόμο, καθώς οι αλυσίδες δεν είναι πανάκεια. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μας να έχουμε ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά μας και να διαβάζουμε τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments