Πολιτισμός

Μια δεκαετία σε 15 ταινίες [vids]

Μια δεκαετία σε 15 ταινίες [vids]
Το 2019 πήρε μαζί του και μια ολόκληρη δεκαετία που μας χάρισε μερικές εξαιρετικές ταινίες.

Το 2019 έδωσε τη θέση του στο 2020. Τέτοιες μέρες όλα τα ειδησεογραφικά σάιτ συνηθίζουν να δημοσιεύουν αφιερώματα για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που έφυγε. Ωστόσο φέτος είναι το φινάλε μιας ολόκληρης δεκαετίας. Ο κινηματογράφος σημαδεύτηκε από τα μεγάλα Blockbuster και από τις ταινίες με Super Heroes που βγαίνουν η μια μετά την άλλη.

Ο συντάκτης του Pagenews, Γιάννης Σταθόπουλος έφτιαξε μια λίστα με τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας που έφυγε. Φυσικά, θα υπάρξουν διαφωνίες για τις επιλογές. Εννοείται ότι η παρακάτω λίστα έχει και υποκειμενικά κριτήρια. Άλλωστε αυτή είναι η μαγεία της τέχνης, δυο άνθρωποι μπορούν να έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για την ίδια ταινία.

15.Miss Violence 2013

Η μοναδική Ελληνική ταινία της σχετικής λίστας. Κυκλοφόρησε το 2013 σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα της κρίσης. Πρωταγωνιστές μια Ελληνική οικογένεια. Μια ανύπαντρη μητέρα που ζει με τους γονείς της. Η αυτοκτονία της 11χρονης κόρης φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία που δείχνουν ότι η φαινομενικά ενωμένη οικογένεια κρύβει ένα άρρωστο μυστικό.

14.Bohemian Rhapsody 2018

Για πολλά χρόνια τα μέλη των Queen προσπαθούσαν να κυκλοφορήσουν μια βιογραφική ταινία για τον Φρέντι Μέρκιουρι. Μετά από πολλές αλλαγές στο καστ και τη σκηνοθεσία η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 2018. Ο Ρέμι Μάλεκ που είχε γίνει γνωστός από τη σειρά Μr Robot μεταμορφώθηκε με μεγάλη επιτυχία στον μεγάλο Φρέντι.

Η ταινία είχε κάποια προβλήματα, για πολλούς ήταν και επιφανειακή. Ωστόσο για την ερμηνεία του Μάλεκ που βραβεύτηκε με Όσκαρ, αλλά και την τρομερή απεικόνιση του Live Aid αξίζει μια θέση στις κορυφαίες ταινίες της δεκαετίας που έφυγε.

13.John Wick 2014

Για πολλά χρόνια μετά την επιτυχία του Matrix, ο Κιάνου Ριβς δεν έκανε και τις καλύτερες επιλογές στις ταινίες που έπαιξε. Αυτό άλλαξε το 2014 όταν κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία του John Wick. Ο Ριβς είναι ένας πρώην εκτελεστής που έχασε την γυναίκα του. Το μόνο που έμεινε να την θυμίζει ήταν ένα αυτοκίνητο και το κουτάβι που του έκανε δώρο.

Μια συμμορία κάνει το λάθος να του κλέψει το αυτοκίνητο και να σκοτώσει τον σκύλο του. Αυτό αναγκάζει τον John Wick να πάρει και πάλι τα όπλα στα χέρια του και να σκοτώσει όποιον μπει στο δρόμο του. Το συγκεκριμένο franchise μετράει ήδη τέσσερις ταινίες, αλλά η πρώτη παραμένει η κορυφαία.

12.Spotlight 2015

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι μια δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας The Boston Globe. Η έρευνα τους αφορούσε  τη συστηματική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, η συντακτική ομάδα που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, αποτυπώθηκε κινηματογραφικά από τους:  Μαρκ Ράφαλο, Μάικλ Κίτον, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Στάνλεϊ Τούτσι, Τζον Σλάτερι, Λιβ Σράιμπερ Μπίλι Κράνταπ. Η ταινία απέσπασε πολλές θετικές κριτικές και φυσικά το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

11. Infinity war 2018

Αυτή η δεκαετία είχε σίγουρα την σφραγίδα της Marvel. Όλες οι ταινίες της είχαν σύνδεση μεταξύ τους για να καταλήξουμε αρχικά στο Infinity War και στη συνέχεια στο Endgame. Είναι η πρώτη ταινία που μαθαίνουμε το πλάνο του Thanos να αφανίσει με ένα χτύπημα του δαχτύλου του τους μίσους ζωντανούς οργανισμούς. Η τελευταία μάχη και οι Avengers που έγιναν κυριολεκτικά σκόνη άφησαν άφωνους τους φίλους του είδους.

10.Endgame 2019

Ίσως η καλύτερη ταινία που έγινε βγάλει η Marvel. Το φιλμ διαδραματίζεται μερικά χρόνια μετά τα γεγονότα του Infinity War. Οι Avengers είναι διαλυμένοι, αλλά το πείσμα της Black Widow μαζεύει όσους είναι ακόμα στη ζωή για να κάνουν μια τελευταία αποστολή. Να γυρίσουν πίσω στο χρόνο προκειμένου να σταματήσουν τον Thanos πριν ολοκληρώσει το πλάνο του. Το Endgame είχε δράση, επικές μάχες συγκίνηση και πολλά δάκρυα. Χωρίς αμφιβολία μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας.

9.Dunkirk 2017

Μέχρι σήμερα αποτελεί την τελευταία ταινία που έχει κυκλοφορήσει ο Κρίστοφερ Νόλαν. Αυτή τη φορά δοκίμασε κάτι διαφορετικό και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Μια ταινία που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα και καταφέρνει να μαγνητίσει τον θεατή. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική σκηνοθεσία και την φωτογραφία του φιλμ. Ο Κρίστοφερ Νόλαν σε μια ακόμα ταινία του έχει επιλέξει να πορευτεί με ηθοποιούς που ξέρει καλά. Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους Κίλιαν Μέρφι και Τομ Χάρντι.

8.Three billboards outside ebbing missouri 2017

Η Μίλντρεντ Χέιζ είναι μία χωρισμένη γυναίκα, που ζει με τον γιο της, Ρόμπι, και πριν από λίγους μήνες βιάστηκε και δολοφονήθηκε η κόρη της. Είναι εξοργισμένη επειδή οι έρευνες δεν προχωρούν και νοικιάζει τρεις πινακίδες στις οποίες αναγράφεται: “Βιαζόταν ενώ πέθαινε”, “Καμία σύλληψη ακόμη;” και “Πώς και έτσι, αστυνόμε Γουίλομπι;”. Η ταινία θίγει ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως ο ρατσισμός, η κουλτούρα του βιασμού και η ανισότητα του νόμου απέναντι σε άντρες και γυναίκες.

7.Once Upon a Time in Hollywood 2019

Η ένατη και προτελευταία (;) ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Με ένα all star καστ που δεν μπήκε στην ταινία μόνο για το όνομα του. Οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μπραντ Πιτ κάνουν εξαιρετικές ερμηνείες. Ειδικά ο δεύτερος κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις. Η ταινία μας μεταφέρει στο κλίμα του Hollywood της δεκαετίας του 60′. Επίσης η ταινία είναι μια αποθέωση της αντρικής φιλίας και συντροφικότητας. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι το φινάλε είναι όλα τα λεφτά, Ταραντίνο είσαι!

6.Shutter Island 2010

Το αριστούργημα του Μάρτιν Σκορσέζε με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Ο “Λίο” είναι ένας αστυνομικός που καλείται να εξιχνιάσει μια εξαφάνιση στο “νησί των καταραμένων”.  Στην πορεία της ταινία ο θεατής ανακαλύπτει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. Ο Ντι Κάπριο μαθαίνει ότι δεν είναι ντετέκτιβ, αλλά ένας τρόφιμος του ψυχιατρικού νοσοκομείου και όλη η ιστορία είναι προϊόν της φαντασίας του.

5.The Irishman 2019

Άλλη μια ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε στην λίστα με τις κορυφαίες της δεκαετίας. Μάλιστα πρόκειται για την πιο πρόσφατη δημιουργία του θρυλικού σκηνοθέτη. Ο Σκορσέζε μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή με τον δικό του, αισθητικά, άψογο τρόπο. Ο Σκορσέζε έχει επιλέξει τρεις ηθοποιούς μεγαθήρια καθώς τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πάτσινο, και Τζο Πέσι. Πρόκειται για παραγωγή του Netflix που βγήκε κανονικά στους κινηματογράφους για να συμμετάσχει στα Όσκαρ.

4.The Joker 2019

Μια από τις πιο συζητημένες ταινίες της χρονιάς. Η DC έχει ακούσει πολλά για τις ταινίες που έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια, αλλά το Joker ήταν το δυνατό χαρτί της. Αρχικά την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Todd Philips ένας σκηνοθέτης που είχε να επιδείξει μόνο το… Hangover. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε ο Χόακιν Φίνιξ και οι προσδοκίες ανέβηκαν στα ύψη μετά το πρώτο τρέιλερ. Τελικά οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν και ο Φινιξ είναι ένα από τα φαβορί για το Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου.

3.Django Unchained 2012

Άλλη μια ταινία του Ταραντίνο, ίσως η καλύτερη των τελευταίων ετών. Ο κορυφαίος σκηνοθέτης δείχνει για άλλη μια φορά την αγάπη του στα σπαγγέτι γουέστερν. Πρωταγωνιστούν οι  οι Τζέιμι Φοξ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κρίστοφ Βαλτς, Κέρι Γουάσινγκτον και Σάμιουελ Τζάκσον. Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 25 Δεκεμβρίου 2012. Απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς  και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στη φιλμογραφία του Ταραντίνο με συνολικές εισπράξεις 425,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη ταινία χάρισε στον Ταραντίνο το Όσκαρ σεναρίου. Δικαιωματικά βρίσκεται στη λίστα με τις κορυφαίες ταινίες.

2.Interstellar 2014

Κρίστοφερ Νόλαν και Μάθιου Μακόναχι μαζί σε μια ταινία, τι μπορεί να πάει στραβά; Ωστόσο η ταινία δεν στηρίχθηκε στα όνοματα του καστ. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Άψογο σενάριο πανέμορφη φωτογραφία και απολαυστική σκηνοθεσία. Ο θεωρητικός φυσικός Κιπ Θορν του Καλτέκ, του οποίου η ερευνητική εργασία ενέπνευσε την ταινία, λειτούργησε ως εξέχον παραγωγός και σύμβουλος επιστήμης για αυτή. Για πολλούς μιλάμε για την “Οδύσσεια του διαστήματος” του σήμερα.

1.Perfect Sense 2011

Τι θα γινόταν αν σιγά σιγά χάσουμε όλες μας τις αισθήσεις; Το Perfect Sense είναι μια αποθέωση στις ανθρώπινες σχέσεις, στην αγάπη και τη συντροφικότητα. Μια επιδημία χτυπάει τον κόσμο που αρχίζει να τρελαίνεται. Αρχικά δεν μπορεί να μυρίσει, στη συνέχεια χάνει τη γεύση του, παρόλα αυτά κάθε φορά συνεχίζει να ζει. Το φινάλε είναι τόσο συγκινητικό που μπορεί να κάνει και τον πιο σκληρό να λυγίσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments