Άποψη

Πρόεδρος και εκλογικός νόμος προκαλούν κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα

Πρόεδρος και εκλογικός νόμος προκαλούν κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα
Το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης στα πολιτικά πηγαδάκια. Ο Σπύρος Γκουτζάνης σχολιάζει για το θέμα στο blog του στο pagenews.gr τις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Ανάμεσα σε ορειβασία, ορεινή ποδηλασία και παϊδάκια και αγναντεύοντας τις χιονισμένες βουνοκορφές της Ηπείρου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να πήρε την απόφασή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα ανακοινώσει την απόφασή του, εν τω μεταξύ όμως το θέμα που συνδέεται και με την κατάθεση του εκλογικού νόμου παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκφράζει την εθνική ενότητα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει την αποδοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και αν είναι δυνατόν και περισσοτέρων.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να εκφράζει την εθνική ενότητα πρόσωπο που είναι κόκκινο πανί για την αξιωματική αντιπολίτευση. Κάπως έτσι μένει εκτός ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει ανοίξει πολιτική βεντέτα με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον Προκόπη Παυλόπουλο που θεωρεί ότι μετατράπηκε σε “Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ” κατά την θητεία του. Με τον Αντώνη Σαμαρά όμως φέρεται δυσαρεστημένος και ο Κώστας Καραμανλής για τις εναντίον του διαρροές. Τον Προκόπη Παυλόπουλο όμως δεν θέλει ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που άλλωστε ήταν ο μόνος που δεν τον είχε ψηφίσει, παρότι ο νυν Πρόεδρος εκφράσει στο επίπεδο της Βουλής μία ευρύτερη συναίνεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών να καταθέσει πρόταση που να συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία. Είναι αυτό ένα μήνυμα προς τους βουλευτές του, ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί μαζική αντίδραση τότε θα έχουμε εκλογές με ευθύνη δική τους. Εκείνος θα κερδίσει ξανά -αυτό δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις- και επειδή οι εκλογές θα γίνουν με λίστα εκείνοι θα μείνουν εκτός Βουλής. Φυσικά η προειδοποίηση δεν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις ή πρόσωπα όπως οι δύο πρωθυπουργοί που έχει στο κόμμα του.

Το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνδυασμό με τον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύμπλευση της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, κάτι που φαίνεται να θέλει ο κυριάκος Μητσοτάκης για να απομακρύνει το τρίτο κόμμα από την έλξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο φαίνεται ότι μπορούν να τον ψηφίσουν από κοινού αφού και το ΚΙΝΑΛ έχει ταχθεί κατά της απλής αναλογικής που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα είναι διπλές, αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι δεν θέλει να συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ, αυτό δεν είναι και τόσο καλό για τις μεταξύ τους σχέσεις. Η Φώφη Γεννηματά πάντως, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες της έγινε κρούση για να είναι εκείνη η πρόταση για την Προεδρία, έχει προτείνει πρόσωπο από την Κεντροαριστερά.

Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρει το πρόσωπο τότε υπό προυποθέσεις μπορεί να πληροί το κριτήριό του και να προκαλεί εθνική ενότητα. Ορισμένοι ρίχνουν ξανά το όνομα του Νίκου Αλιβιζάτου που δεν προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα πάντα με το ίδιο κριτήριο είναι εκτός ο Λουκάς Παπαδήμος παρότι κύκλοι περί τον πρωθυπουργό αλλά και στο ΚΙΝΑΛ θα τον ήθελαν. Όσο για την κ. Δαμανάκη που επανήλθε σκοντάφτει κατ αρχήν στη ΝΔ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπομονή ένα μήνα ακόμη και θα το μάθουμε, ο Ιανουάριος πολιτικά θα έχει ενδιαφέρον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments