Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο λόγος που θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο λόγος που θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός. Προηγείται το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Μόλις επιστρέψει θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, στις οποίες αναμένεται, εκτός από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αμερική, να συζητηθεί και η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής.

Είναι δε πολύ πιθανό η συζήτηση να επεκταθεί και στην επιλογή του προσώπου που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αν και για το συγκεκριμένο θέμα είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Ο ΠτΔ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό και δεν είναι αντικείμενο της συζήτησης που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς”, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας. Όμως, λίγο νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει εμμέσως ότι ο εκλογικός νόμος θα πέσει στο τραπέζι των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από την κυβέρνηση τονίζουν, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης από την αρχή της θητείας του έχει επιδιώξει τη συνεννόηση σε μείζονα ζητήματα κι ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, δικαιολογώντας την απόφαση του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μολαταύτα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, το σχέδιο της κυβέρνησης ταυτίζεται απόλυτα με αυτό του Κινήματος Αλλαγής για το «κλιμακωτό μπόνους».

Δηλαδή, οι επιπλέον έδρες που θα κερδίζει το πρώτο κόμμα θ’ αυξάνονται αναλόγως του ποσοστού που λαμβάνει. Υπολογίζεται έτσι ότι με ποσοστό 25% το πρώτο κόμμα θα παίρνει 20 έδρες ως μπόνους κι από εκεί και πάνω για κάθε 0,5% θα κερδίζει ακόμη μία έδρα, ούτως ώστε εάν συγκεντρώσει 40% – όπως η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου – να παίρνει το μάξιμουμ του μπόνους, δηλαδή 50 έδρες. Ακόμη και με ποσοστό κοντά στο 37%, δηλαδή, ένα κόμμα θα μπορεί να είναι αυτοδύναμο.

Έτσι, ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί της προεδρικής εκλογής ή ακόμη και της ανακοίνωσης του ονόματος του «εκλεκτού» ή της «εκλεκτής» του κ. Μητσοτάκη για την Ηρώδου Αττικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments