Διεθνή

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Στο Ιράν η σορός του – Κλιμακώνεται η ένταση

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Στο Ιράν η σορός του – Κλιμακώνεται η ένταση
Δολοφονία Σουλεϊμανί: Στο κόκκινο η ένταση στην Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Νέες απειλές Τραμπ. Τι απαντά το Ιράν.

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Καζάνι που βράζει είναι η Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, με εντολή Ντόναλντ Τραμπ. Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB, η σορός του υποστράτηγου μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης.

H κρατική ιρανική τηλεόραση άρχισε πριν από τις 08.00 τοπική ώρα (06.30 ώρα Ελλάδας) να μεταδίδει απευθείας πρόγραμμα που δείχνει το μαυροφορεμένο πλήθος να έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης.

Το βράδυ του Σαββάτου βλήματα όλμων έπληξαν τη συνοικία Τζαντρίγια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι.

«Πολλές ρουκέτες στόχευσαν την Πλατεία των Τελετών και την περιοχή Τζαντρίγια στη Βαγδάτη καθώς και την αεροπορική βάση Μπαλάντ στην επαρχία Σαλαχουντίν, χωρίς απώλειες ζωών», αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Δύο βλήματα έπεσαν στην Πράσινη Ζώνη και δύο ρουκέτες Κατιούσα στην τεράστια αεροπορική βάση, στα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες και αμερικανικά αεροσκάφη. Αμέσως μετά, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη βάση, εκτελώντας αναγνωριστική αποστολή, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ντόναλντ Τραμπ: «Αν μας επιτεθεί το Ιράν θα το χτυπήσουμε γρήγορα και σκληρά».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν, τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους. «Το Ιράν μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ. O αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει 52 ιρανικές εγκαταστάσεις και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι πολύ υψηλού επιπέδου και σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό» ανέφερε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν χτυπηθούν πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα. Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές».

Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν το θάρρος να μας χτυπήσουν.

Mε τον δικό του τρόπο απαντά το Ιράν στις προκλητικές δηλώσεις του Τραμπ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο μετά τις απειλές του να πλήξει “52 θέσεις”, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών τόπων, ότι “η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου”. “Έχοντας παραβιάσει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο ο Τραμπ συνεχίζει να απειλεί με νέες παραβιάσεις των δεσμευτικών κανόνων του διεθνούς δικαίου”, γράφει ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Aπό την πλευρά του, ο ιρανικός στρατός αντέδρασε στην τελευταία πρόκληση του Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας αμφιβολίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το “θάρρος” να χτυπήσουν το Ιράν. “Λένε αυτά τα πράγματα για να εκτρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την απάνθρωπη και αδικαιολόγητη πράξη τους”, δήλωσε ο υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, αρχηγός του ιρανικού στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Αλλά “αμφιβάλλω ότι έχουν το θάρρος”, πρόσθεσε.

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ κατά ενός πολέμου με το Ιράν.

Την ίδια ώρα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι πόλεμος με το Ιράν» και «έξω οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή», πολλοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments