Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα – Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα – Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαντική η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ στις ΗΠΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γκεοργκίεβα μόνο εθιμοτυπική δε θα είναι, αφού η ελληνική πλευρά θέλει να “πατήσει” πάνω στην καθοριστική ψήφο που έδωσε η Αθήνα, ώστε να αναλάβει η Βουλγάρα τεχνοκράτης τα ηνία του ΔΝΤ. Δύο είναι οι στόχοι: να ενισχυθεί το μπλοκ των συμμάχων της Ελλάδας εν όψει της κρίσιμης μάχης για τα πλεονάσματα και να επιταχυνθεί ο περιορισμός του ρόλου του ΔΝΤ στα δρώμενα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει σταματήσει να αποτελεί “ειδική περίπτωση” για το ΔΝΤ. Με αυτό ως δεδομένο, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να κλείσει το μόνιμο γραφείο του Ταμείου στην Αθήνα, το οποίο είχε ανοίξει προκειμένου να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να αντλεί άμεσα στοιχεία απ’ όλα τα “ευαίσθητα” μέτωπα.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με την Γκεοργκίεβα

Σύμφωνα με το economistas.gr, αύριο στις 06.30 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει κατά προτεραιότητα στο τραπέζι της συζήτησης τα ελληνικά πλεονάσματα. Το ΔΝΤ, επί ημερών Κ. Λαγκάρντ, είχε εκφράσει- έστω καθυστερημένα- δημοσίως τη θέση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που δεσμεύουν την Ελλάδα είναι υψηλοί και “φρενάρουν” την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η γραμμή αυτή δεν έχει αλλάξει, ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιθυμεί την πιο ενεργή συμμαχία του Ταμείου όταν έρθει η ώρα της “μάχης” στο Eurogroup, γνωρίζοντας ότι σε αυτήν τη συμμαχία βρίσκεται και η Κ. Λαγκάρντ, αυτήν τη φορά εκπροσωπώντας την ΕΚΤ.  

Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η ελληνική πλευρά ποντάρει στο γεγονός ότι η Αθήνα έδωσε τη 1 από τις 15 ψήφους, που έδωσαν το “τιμόνι” του ΔΝΤ στην Κ. Γκεοργκίεβα, κόντρα στις 12 ψήφους του Ολλανδού Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στην επίσκεψη του στην Ελλάδα στις 2 Αυγούστου δεν κατάφερε να προσθέσει τη χώρα μας στο μπλοκ των υποστηρικτών του.

Όπως μας πληροφορεί το economistas.gr, όσον αφορά στα υπόλοιπα των… χρωστούμενων προς το Ταμείο, αυτά πλέον περιορίζονται σε περίπου 7,5 δισ ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΔΝΤ δεν έχουν αντίρρηση να γίνει μια νέα πρόωρη εξόφληση. Στην Αθήνα γνωρίζουν, βέβαια, ότι αυτήν τη φορά η έγκριση από τον ESM θα είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς το μπλοκ των Βόρειων επιμένει ότι κάθε πρόωρη εξόφληση θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιεί το “μαξιλάρι” αλλά τα ποσά που θα μπορέσει να αντλήσει από τις αγορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments