Διεθνή

Κομισιόν: “Όλα θα αλλάξουν για τις τράπεζες μετά το Brexit”

Κομισιόν: “Όλα θα αλλάξουν για τις τράπεζες μετά το Brexit”
Κομισιόν: Το Brexit θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στις βρετανικές τράπεζες και στις υπόλοιπες βρετανικές εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κομισιόν: «Είναι θέμα αντιστάθμισης και επιλογών, και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, όλα θα αλλάξουν, θα πρέπει να αποδεχθούμε αυτό το γεγονός», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, σε εκδήλωση στο London School of Economics. Οι τράπεζες είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της βρετανικής οικονομίας, αλλά η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι χρειάζεται να υπάρξουν διαφορές ως προς τους κανόνες που αφορούν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις χώρες που είναι εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως «ανησυχεί πολύ» για το κατά πόσον είναι εφικτή μια συμφωνία ως τα τέλη του 2020 στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

«Ανησυχώ πολύ λόγω του λίγου χρόνου που διαθέτουμε», σημείωσε στην γαλλική οικονομική εφημερίδα, Les Echos,  η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του Δεκεμβρίου. Ένας από τους επείγοντες στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι να οριστούν με το Λονδίνο οι όροι της σχέσης του με την Ένωση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία προβλέπεται για τις 31 Ιανουαρίου.

«Δεν αφορά μόνον τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, αλλά πολλά άλλα ζητήματα. Μου φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αναρωτηθούμε σοβαρά αν όλες οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να επιτευχθούν σε τόσο λίγο χρόνο», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν. «Πιστεύω ότι θα ήταν λογικό να κάνουμε έναν απολογισμό στα μέσα της χρονιάς και, αν είναι απαραίτητο, να συνεννοηθούμε για μια παράταση της μεταβατικής περιόδου», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται, πως οι δύο πλευρές θα έχουν μόνον 11 μήνες για να διαπραγματευτούν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αρνείται να ζητήσει μια παράταση για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ πέραν του 2020. Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα εξακολουθεί να είναι οι όροι της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών. Ο Τζόνσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια «φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία θα επιτευχθεί «χωρίς ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά μάλλον έλεγχο από τους δικούς μας νόμους και στενές και φιλικές σχέσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments