Άποψη

Οριστικό το Brexit

Οριστικό το Brexit
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει για το blog του στο pagenews.gr για το Brexit το οποίο εγκρίθηκε από τους Βρετανούς βουλευτές με ψήφους 330 υπέρ και 231 κατά.

Πριν ξεκινήσω να γράφω το άρθρο παρακολουθούσα μία διάλεξη για την πυραμίδα της γνώσης. Στη βάση είναι τα δεδομένα, δεύτερο επίπεδο είναι η πληροφορία (οργανωμένη πληροφόρηση – το πρώτο συμπέρασμα από τη συλλογή των δεδομένων), το τρίτο είναι η γνώση και το τέταρτο η σοφία.

Χωρίς κανείς να μπορεί να διασφαλίσει το πέρασμα από το ένα στάδιο στο άλλο ή τη διατήρηση του κάθε επιπέδου στο σημείο το οποίο είχαν φθάσει οι προηγούμενοι. Ούτε βεβαίως και τη μεταφορά των πληροφοριών ή των γνώσεων στο πεδίο των πράξεων. Με αυτά τα δεδομένα ήρθα αντιμέτωπος με την είδηση για την τεράστια αλλαγή στην ΕΕ που θα προκαλέσει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεδομένο ή πληροφορία; Και τα δύο. Μία πληροφορία που δημιουργεί νέα δεδομένα για την ακρίβεια.

Κυρίες και κύριοι δεν αποχωρεί μία χώρα της περιφέρειας, αποχωρεί ένα ισχυρό κράτος, αποχωρεί η χώρα στην οποία οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό τη νίκη των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γηραιά Ήπειρος θα έχει τη Γηραιά Αλβιώνα στη δύση, την ΕΕ στη μέση και την αυτοκρατορική Ρωσία του Πούτιν στην ανατολή. Τα πράγματα περιπλέκονται. Και ως Ελλάδα θα το καταλάβουμε σύντομα. Όταν θα δούμε και θα μάθουμε πως θα υπερασπιστεί η Γερμανία τη δική της συμμαχία με τη Ρωσία για τους αγωγούς, απέναντι στον «δικό» μας East Med. Είδαμε ήδη τον Πούτιν να συνεργάζεται με τον Ερντογάν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη. Δεδομένα που αν συνδεθούν βγάζουν μία πληροφορία: πως πολύ σύντομα θα στηθεί τραπέζι διαπραγμάτευσης στη γειτονιά μας. Και μερικές καρέκλες θα είναι δικές μας.

Ήδη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών ταξιδεύει στην Άγκυρα. Είναι το πρώτο βήμα. Είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλα. Θα έρθει και ο Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή μας. Ο πλανήτης βιάζεται να βρει μία λύση στην κλιματική αλλαγή. Και το φυσικό αέριο της Μεσογείου είναι μια κάποια λύση ώστε να παραταθεί η εποχή του άνθρακα χωρίς να καούμε όλοι από φωτιές όπως αυτές που βιώνει η Αυστραλία.

Ακόμη και να μη συνδέονται, όπως υποστηρίζει πχ ο Αμερικανός πρόεδρος και η κλιματική αλλαγή να είναι fake news, οι ισχυροί του κόσμου θα αξιοποιήσουν τα δεδομένα για να βγάλουν τη δική τους «πληροφορία». Θα χρηματοδοτήσουν τη «γνώση» που έχουν ανάγκη για να οδηγηθούν τα πράγματα εκεί που τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν καλύτερα.

Ελπίζω στην ελληνική κυβέρνηση να έχουν κάνει τις απαραίτητες επεξεργασίες. Για να μη φθάσουμε στο γνωστό… στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments