Διεθνή

Τουρκία: “Να μην μετατραπεί το Ιράκ σε εμπόλεμη ζώνη”

Τουρκία: “Να μην μετατραπεί το Ιράκ σε εμπόλεμη ζώνη”
Τουρκία: Την αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ επιθυμεί η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τουρκία: «Η Τουρκία δεν επιθυμεί το Ιράκ να μετατραπεί σε ζώνη όπου παρεμβαίνουν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις», τόνισε με νόημα σε κοινή συνέντευξή του με τον Ιρακινό ομόλογό του, στη Βαγδάτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε μια περίοδο που η πρωτεύουσα του Ιράκ πλήττεται από επιθέσεις, οι οποίες προέρχονται από την Τεχεράνη και στόχο έχουν αμερικανικές θέσεις, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Μοχάμεντ Αλί Αλ Χακίμ.

Σε αυτή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι το Ιράκ θα έχει την τουρκική στήριξη.

Ο Μοχάμεντ Αλί Αλ Χακίμ, από την πλευρά του, επισήμανε ότι στόχος των συνομιλιών ήταν να γίνει σαφής η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε, ακόμη, το θέμα της τρομοκρατίας, με τους φόβους αναζωπύρωσής της μετά τη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ να είναι ορατοί. Υπενθυμίζεται, πως νέες σειρήνες ήχησαν το βράδυ της Τετάρτης στο Ιράκ λίγες ώρες αφότου η Τεχεράνη εκτόξευε 22 πυραύλους σε ιρακινές βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.

Μετά τις πρωινές επιθέσεις της Τετάρτης, δύο ρουκέτες έπληξαν, συγκεκριμένα, την Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, την αυστηρά φυλασσόμενη και οχυρωμένη περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ άλλων και η αμερικανική πρεσβεία. «Δύο ρουκέτες Κατιούσα έπεσαν εντός της Πράσινης Ζώνης χωρίς να προκληθούν θύματα. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες», υπογράμμισε ο ιρακινός στρατός στην ανακοίνωσή του.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο των εγκαινίων του αγωγού Turkish Stream, τόνισε την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, οι δύο ισχυροί άντρες συζήτησαν για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και ζήτησαν κατάπαυση του πυρός από την ερχόμενη Κυριακή, 12 Ιανουαρίου. «Η προτεραιότητα της Τουρκίας στη Λιβύη είναι η διακοπή των συγκρούσεων το συντομότερο δυνατόν και η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε με τη σειρά του ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments