Οικονομία

Έρχονται «ραβασάκια» σοκ από τις εφορίες για χιλιάδες φορολογούμενους

Έρχονται «ραβασάκια» σοκ από τις εφορίες για χιλιάδες φορολογούμενους
Απίστευτη εξέλιξη για 71.000 φορολογούμενους που θα περιμένουν ραβασάκια - Κυρίως για εισοδήματα επιδικασθέντα από δικαστήρια ή καθυστερούμενα από εργοδότες. Ωστόσο πολλοί είχαν πληρώσει κανονικά τους φόρους τους, αλλά το υπουργείο ενώ προχώρησε σε έλεγχο, ξαναβεβαίωσε φόρους δημιουργώντας τεράστια αγανάκτηση.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε ραβασάκια για την πληρωμή φόρου σε 71.000 φορολογουμένους – στην πλειονότητά τους συνταξιούχοι αλλά και μεγάλη μερίδα μισθωτών – για αναδρομικά που είχαν λάβει από το 2013, αλλά δεν τα είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις τους, σύμφωνα με το in.gr. Ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε από την επανεκκαθάριση των δηλώσεων αυτών ανέρχεται σε 93 εκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι είχαν κάνει κανονικά τις δηλώσεις τους και είχαν πληρώσει τους φόρους τους. Ωστόσο από το Υπουργείο ή δεν προχώρησαν σε έλεγχο με αποτέλεσμα να ξαναστείλουν «ραβασάκια» ή προχώρησαν σε εσφαλμένο έλεγχο προκαλώντας αν μη τι άλλο αλγεινή εντύπωση αλλά και εκνευρισμό σε εκείνους που έχουν πληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τώρα θα πρέπει οι αρμόδιοι του Υπουργείου να βρουν τρόπο ώστε να λυθεί αυτό το απίστευτο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Η λυπητερή αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 1.300 ευρώ για καθέναν από τους φορολογουμένους αυτούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΑΑΔΕ, το θέμα αφορούσε συνολικά 190.000 φορολογουμένους οι οποίοι είχαν λάβει αναδρομικά με βάση αποφάσεις δικαστηρίων από το 2013 και εμφανίζονταν να μην τα έχουν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβάλει στην Εφορία. Οι φορολογούμενοι αυτοί είχαν εντοπιστεί ύστερα από διασταύρωση που είχε γίνει στα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Η πλειονότητα των υποθέσεων αυτών είναι συνταξιούχοι, κυρίως για εισοδήματα επιδικασθέντα από δικαστήρια ή καθυστερούμενα από εργοδότες. Τα εισοδήματά αυτά δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014, ούτε αργότερα είχαν υποβάλει συμπληρωματική δήλωση.

Μικρή η διαφορά του φόρου

Έπειτα από έναν πρώτο έλεγχο που έγινε από την ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι σε 35.000 από τους φορολογουμένους αυτούς η διαφορά φόρου ήταν πολύ μικρή. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έγινε επανεκκαθάριση και η υπόθεση έκλεισε δεδομένου ότι και τα χρονικά περιθώρια ελέγχου όλων των υποθέσεων ήταν ιδιαίτερα περιορισμένα καθώς το τέλος του 2019 συνέπιπτε με τον χρόνο παραγραφής τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr.

Η προσοχή των ελεγκτών επικεντρώθηκε στις υπόλοιπες 155.000 υποθέσεις, για τις οποίες από έναν πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μόνο σε 71.000 απαιτείται να γίνει επανεκκαθάριση. Στις υπόλοιπες, όπως φάνηκε από τα στοιχεία, είχαν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις καταβολής φόρου για τα αναδρομικά που είχαν ληφθεί, παρότι αυτό δεν φαινόταν αρχικά στο σύστημα του Τaxis και εδώ μάλλον έγκειται το πρόβλημα της βεβαίωσης ξανά φόρων που είχαν πληρωθεί. Έτσι έγινε εκκαθάριση στις 71.000 φορολογικές δηλώσεις κατά την οποία βεβαιώθηκε ο φόρος των 93 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύκρουση ΑΑΔΕ και Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Εφορίες

Σημειώνεται ότι το θέμα είχε προκαλέσει σύγκρουση τις παραμονές των Χριστουγέννων μεταξύ της διοίκησης της ΑΑΔΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Εφορίες καθώς στο παρά πέντε της λήξης του έτους και ειδικότερα στις 17 Δεκεμβρίου η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης απέστειλε στις ΔΟΥ έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε τους προϊσταμένους τους ότι τους αποστέλλονται τα αρχεία με τα ΑΦΜ των φορολογουμένων αυτών προκειμένου να προχωρήσουν σε επανεκκαθάριση τω δηλώσεών τους.

Η εντολή προς τους εφόρους ήταν να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των δηλώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής τους.  Για τον λόγο αυτόν άλλωστε οι αρμόδιοι υπάλληλοι στις Εφορίες είχαν λάβει εντολή να δουλεύουν τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments