Αθλητισμός

Ερνέστο Βαλβέρδε: Ο χρόνος “πάγωσε” στο Ολίμπικο

Ερνέστο Βαλβέρδε: Ο χρόνος “πάγωσε” στο Ολίμπικο
Ερνέστο Βαλβέρδε: O Βάσκος τεχνικός πήρε την ευκαιρία της ζωής του αναλαμβάνοντας της Μπαρτσελόνα, πανηγύρισε τίτλους, ωστόσο αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι.

Ερνέστο Βαλβέρδε: Ο 55χρονος τεχνικός χθες έκλεισε ίσως το πιο “φανταχτερό” του κεφάλαιο. Η συνεργασία του με την Μπαρτσελόνα τερματίστηκε πριν το καθορισμένο χρόνο, με τον Βάσκο να ζει 2,5 γεμάτα χρόνια στη Βαρκελώνη. Ο ίδιος δεδομένα αποχωρεί από τους “Μπλαουγκράνα” με ένα παράπονο, καθώς η συνολική του πορεία στον σύλλογο κρίνεται επιτυχημένη βάσει τίτλων. Μέσα σε αυτά τα 2,5 χρόνια η Μπαρτσελόνα έφθασε στη κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων, ενός κυπέλλου Ισπανίας και ενός ακόμη Σούπερ Καπ.

Με τέσσερις τίτλους και να αποχωρεί; Ο Ερνέστο Βαλβέρδε εντός των τειχών κατάφερε να παρουσιάσει την ομάδα του με σοβαρό πρόσωπο, κάτι που δεν μπόρεσε να πετύχει στην Ευρώπη. Ο Βάσκος προπονητής με την έλευση του στη Βαρκελώνη ήξερε μέσα του πως έπρεπε να βγει νικητής στην πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του. Να καταφέρει να μπολιάσει τη φιλοσοφία του με αυτή που συλλόγου. Βάσει εικόνας ο έμπειρος τεχνικός δεν το κατάφερε ποτέ, με την Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε να μην θυμίζει σε τίποτα αυτή προπονητών που βγήκαν από τα σπλάχνα της Μασία. Ο συνεχιστής των Ράικαρντ, Γκουαρντιόλα, Βιλανόδα δεν στάθηκε ποτέ στο ύψος των περιστάσεων και μοιραία το πλήρωσε.

Η πηγή του κακού ξεκίνησε από νωρίς! Μπορεί οι νίκες να έρχονταν με το… καλημέρα, μπορεί ο Λιονέλ Μέσι και η παρέα του να έφερναν “τρίποντα” στη Βαρκελώνη, όμως η Μπαρτσελόνα από τη πρώτη μέρα του Ερνέστο Βαλβέρδε στον σύλλογο έπαψε να θυμίζει… Μπαρτσελόνα. Ο Βάσκος τεχνικός ήθελε να φέρει το κάτι διαφορετικό στον σύλλογο. Ήθελε να αφήσει το παιχνίδι κυριαρχίας αλλάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις. Αυτό ήταν και η αρχή του κακού, η οποία έμελλε να τον φέρει από τον πρώτο χρόνο υπό αμφισβήτηση στο Καμπ Νου.

Ο Μανωλάς “έστειλε το μήνυμα” στην Μπαρτσελόνα

Η πρώτη σεζόν του Ερνέστο Βαλβέρδε στη Βαρκελώνη λίγο έφθασε να φθάσει στην απόλυτη επιτυχία. Η “μαγιά” των Καταλανών από τις προηγούμενες σεζόν υπό την προπονητική καθοδήγηση του Βάσκου έφερε τον σύλλογο πρώτο σε όλα εντός των τειχών. Ωστόσο η κατάκτηση του τρεμπλ στην Ισπανία – πρωτάθλημα, κύπελλο και σούπερ καπ – επισκιάστηκε από ένα μονάχα παιχνίδι. Η ευρωπαϊκή πορεία της Μπαρτσελόνα τερματίστηκε με τον πιο απογοητευτικό τρόπο. Στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, οι Καταλανοί τέθηκαν αντιμέτωποι με την Ρόμα του Κώστα Μανωλά.

Στο πρώτο παιχνίδι στο Καμπ Νου, η παρέα του Λιονέλ Μέσι επικράτησε με το ευρύ 4-1 θέτοντας τις βάσεις για τη πρόκριση στη 4αδα της διοργάνωσης. Μία εβδομάδα αργότερα, έμελλε να πραγματοποιηθεί μία από τις πιο “μαύρες” βραδιές του συλλόγου. Η Ρόμα κατάπιε τους “Μπλαουγκράνα” στο Ολίμπικο και χάρις το τέρμα του Κώστα Μανωλά ολοκλήρωσε μυθική ανατροπή και πέρασε εκείνη στους “4” της διοργάνωσης. Το παιχνίδι αυτό όπως αποδείχθηκε ήταν αυτό που προγραμμάτισε το τέλος του Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα. Η πρώτη σεζόν του Βαλβέρδε στην Ισπανία επισκιάστηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Η Λίβερπουλ και το ασυγχώρητο λάθος

Η δεύτερη σεζόν του Βάσκου ξεκίνησε αφήνοντας στην άκρη το “στραπάτσο” της Ρώμης. Ο 55χρονος τεχνικός έχοντας συμπληρώσει έναν χρόνο εμπειρίας στο Καμπ Νου θέλησε να βάλει ακόμη περισσότερο τη σφραγίδα του. Νέα πρόσωπα, αρκετές διακυμάνσεις στην απόδοση της ομάδας και η αμφισβήτηση ήρθε για να μείνει στη Βαρκελώνη. Σε κάθε αρνητικό αποτέλεσμα, ο Ερνέστο ήταν ο μόνιμος αποδέκτης αυστηρής κριτικής. Μπορεί στον σύλλογο να προσπέρασαν τον αποκλεισμό από τη Ρόμα, όμως επί της ουσίας κανείς δεν ξέχασε εκείνη τη βραδιά. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε και πάλι στην Ισπανία δεν είχε πρόβλημα.

Άλλη μία κατάκτηση πρωταθλήματος, άλλο ένα τρόπαιο στα χέρια του Λιονέλ Μέσι αλλά ως εκεί! Και πάλι οι “Μπλαουγκράνα” κατάφεραν – περί κατορθώματος πρόκειται – να πετάξουν μια χρονιά μέσα σε δύο 90λεπτα. Πρώτο και κύριο κόντρα στην Λίβερπουλ. Ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με τους Καταλανούς να υποδέχονται την Λίβερπουλ. Το ευρύ 3-0 έφερε πλατιά χαμόγελα, με τους πάντες να θεωρούν πως οι Καταλανοί θα βρεθούν στον τελικό της διοργάνωσης. Το Άνφιλντ όμως είχε διαφορετική άποψη. Η Λίβερπουλ “ντύθηκε” Ρόμα και με το παραπάνω, κατάπιε την Μπαρτσελόνα και πέταξε εκτός τελικό προκαλώντας της με το εκκωφαντικό 4-0 τον μεγαλύτερο “σεισμό” της νεότερης ιστορίας της. Σαν να μην έφθανε αυτό μία εβδομάδα αργότερα με το κλίμα στο ναδίρ ήρθε και η απώλεια του κυπέλλου με την ήττα από την Βαλένθια.

Το προδιαγεγραμμένο τέλος

Με τα δύο παραπάνω “χαστούκια” όχι μόνο ο Βαλβέρδε αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα, κανένας δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος! Η τρέχουσα σεζόν δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση πλέον την Μπαρτσελόνα που εδώ και 15 σχεδόν χρόνια γνωρίζουμε! Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έζησε την αμφισβήτηση ακόμη και στις νίκες. Το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο και το ήξερε και ο ίδιος. Το πρόσφατο παιχνίδι με την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Τζέντα για το κύπελλο Ισπανίας ήταν και το τελειωτικό για τον Βάσκο. Η εποχή Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα ανήκει πλέον στην ιστορία. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από δύο παιχνίδια, δύο αποκλεισμούς που η Μπαρτσελόνα θα θυμάται για πολλά χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments