Άποψη

Νεοφιλελεύθεροι και δικαιωματιστές υπέρ της λογοκρισίας

Νεοφιλελεύθεροι και δικαιωματιστές υπέρ της λογοκρισίας
Ο Σπύρος Γκουτζάνης αναρωτιέται στο blog του στο Pagenews.gr πώς η αριστερά δέχτηκε τη λογοκρισία με το κατέβασμα της αφίσας κατά των αμβλώσεων.

Το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της και για το αν θα διακόψει ή όχι μία ανεπιθύμητη κύηση είναι σεβαστό και αυτονόητο, η ελευθερία της διακίνησης των ιδεών όμως και το δικαίωμα της γνώμης, είναι ιερό σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία. Η ανωτέρω αντίστιξη δεν αφορά τα δύο δικαιώματα, που άλλωστε στην συγκεκριμένη περίπτωση που αναφερόμαστε δεν συγκρούονται (με την έννοια ή το ένα ή το άλλο), αφορά τους δήθεν δικαιωματιστές που καταστρατηγούν το δικαίωμα της διακίνησης των ιδεών, όχι για να προστατεύσουν κάποιο άλλο δικαίωμα, αλλά δια της καταστολής να επιβάλλουν την δική τους άποψη.

Η απόσυρση της αφίσας κατά των αμβλώσεων που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης δεξιάς μετά την πίεση της “δικαιωματιστικής αριστεράς”, συνιστά λογοκρισία. Η δε, συμφωνία τους, δείχνει τις άρρητες συγγένειες των δύο κομμάτων εξουσίας της χώρας. Μία ομάδα πολιτών αποφάσισε να εκφράσει και να διαδώσει την άποψή της για ένα κοινωνικό ζήτημα με τον παραδοσιακό τρόπο της αφίσας. Η εξουσία παρενέβη ασκώντας λογοκρισία και κατεβάζοντας την αφίσα, φιμώνοντας δηλαδή μία άποψη που για κάποιους άλλους δεν είναι ευχάριστη.

Το ότι εκείνοι που ανέβασαν την αφίσα είναι οι ίδιοι που θα συμμετείχαν σε μία διαδήλωση κατά του 666 και φυσικά είναι και κατά της αντισύλληψης (με το σκεπτικό όσα παιδιά φέρει ο θεός), και άλλα σκοταδιστικά, είναι αδιάφορο. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών τότε μόνο έχει αξία όταν αφορά γνώμες δυσοίωνες και απόψεις μη ευχάριστες. Διαφορετικά το κράτος -διότι μόνο εν σχέσει με αυτό νοείται η λογοκρισία – θα επέτρεπε μόνο τις γνώμες και τις απόψεις που του είναι ευχάριστες ή αρεστές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα που οι νεοφιλελεύθεροι και οι δικαιωματιστές το επικαλούνται δίχως να το γνωρίζουν καν η ελευθερία του λόγου αποτελεί απαράγραπτο ατομικό δικαίωμα και η παραβίασή του προβλέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που επίσης αναφέρονται ρητά. Η εξήγηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όταν του επισημάνθηκε στο μπρίφινγκ ότι το κατέβασμα της αφίσας συνιστά λογοκρισία ήταν ότι “οι διαφημιστικές καμπάνιες δεν πρέπει να διχάζουν τους Έλληνες ειδικά σε ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό”.

Φυσικά τέτοιος λόγος δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Άλλωστε οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις δεν διχάζουν, προκαλούν αντιπαράθεση, αυτή όμως είναι η ουσία της πολιτικής σε μία δημοκρατική κοινωνία. Εφόσον τώρα κατέβηκε μία αφίσα “γιατί διχάζει τους Έλληνες” τι θα γίνει σε λίγο καιρό για πιο σοβαρά θέματα που με βεβαιότητα θα ενσκήψουν όπως εξελίσσεται η διακυβέρνηση των αρίστων, όπως πχ τα εθνικά;

Και καλά η δεξιά του νόμου και της τάξης, αυτή ήταν και είναι, και δεν έχει πρόβλημα με την καταστολή σε οποιαδήποτε μορφή της, ακόμη και απέναντι στο φυσικό κοινό της. Η αριστερά όμως επικροτεί την λογοκρισία; Είναι δυνατόν η ευαισθησία της αριστεράς για τα δικαιώματα να περιορίζεται στα δικαιώματα των γυναικών στην κύηση, των ΛΟΑΤΚΙ, των μεταναστών, των ναρκομανών και των μειονοτήτων και να της είναι ξένο το πλαίσιο των ατομικών ελευθεριών που αφούρουν όλους και συγκροτούν τον πυρήνα της δημοκρατίας; Ή μήπως δεν είναι αριστερά;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments