Διεθνή

Γαλλία: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας

Γαλλία: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας
Γαλλία: Την εκτίμηση ότι το μνημόνιο συνεργασίας, που συνυπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη το Νοέμβρη του 2019, αποτελεί θέμα μείζονος ανησυχίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Γαλλία: Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το εάν θα συζητηθεί η συμφωνία αυτή κατά τη διάρκεια της επικείμενης Διάσκεψης στο Βερολίνο για την Λιβύη, στις 19 Ιανουαρίου το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας». Ο εκπρόσωπος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, παρέπεμψε, εξάλλου, τους δημοσιογράφους «στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, στις 8 Ιανουαρίου».

Παράλληλα, η Γαλλία ζήτησε τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum).

Το αίτημα αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τρίτης Υπουργικής Συνάντησης του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιείται στο Κάιρο. Το γαλλικό αίτημα χαιρέτισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα. Συγχρόνως, και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Υπουργική αυτή Σύνοδο, καθώς ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει ως μόνιμος παρατηρητής. Τέλος, στην ατζέντα των συζητήσεων προστίθενται και οι τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος. Σημειώνεται πως στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή και Ιταλία.

Η σημερινή συνάντηση του Καΐρου σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των χωρών της περιοχής για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω κοινών συνεργασιών. Στόχος αυτής της προσπάθειας, το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να μπει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και να καταστεί ανταγωνιστικό μέρος της. Ενώπιον των επτά υπουργών Ενέργειας θα παρουσιαστεί η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία αναλύονται οι επιλογές εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και τα ρίσκα που ενέχει η κάθε μία εξ αυτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments