Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Στηρίζουμε μια συνολική λύση του Κυπριακού”

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Στηρίζουμε μια συνολική λύση του Κυπριακού”
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συνολική λύση του Κυπριακού έχει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Την πλήρη στήριξη της Κομισιόν σε μια συνολική λύση του Κυπριακού εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην απαντητική επιστολή της προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ευχαριστώντας τον για την δική του επιστολή συγχαρητηρίων προς την ίδια όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Ο κ. Ακιντζί είχε αποστείλει στην κ. Φον ντερ Λάιεν συγχαρητήρια επιστολή με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της την 1η Δεκεμβρίου.

Στην δική της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει επίσης την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλλει για μια λύση του Κυπριακού με κάθε τρόπο και στο πλαίσιο που θα θεωρούν και οι δύο πλευρές κατάλληλο. Όσον αφορά τα θέματα που αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα και είχε θέσει στην δική του επιστολή ο Μουσταφά Ακιντζί, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι επιθυμεί να είναι σε διάλογο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη γι’ αυτά τα ζητήματα.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά που δεν έχει αποφασιστεί η κυριαρχία τους»

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δηλώσεις του προκάλεσε ξανά αφού αμφισβήτησε ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τρίωρης τηλεοπτικής συνέντευξης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση όπως στο Καρντάκ (Ίμια)». Παράλληλα υπογράμμισε πως για να περάσει ο αγωγός EastMed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments