Άποψη

Απλή αναλογική ή μπόνους;

Απλή αναλογική ή μπόνους;
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο Blog του στο Pagenews.gr για το νέο εκλογικό νόμο και τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Απλή αναλογική που θα υποχρεώνει τα κόμματα σε συνεργασίες ή εκλογικός νόμος με μπόνους για να κάνει κυβέρνηση το πρώτο κόμμα; Δυστυχώς δε θα μάθουμε (τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον) την απάντηση της πραγματικότητας. Η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε ήδη τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα μείνουμε με τις αναλύσεις της θεωρίας και τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των κομμάτων. Οι εκλογές, όποτε η πλειοψηφία αποφασίσει να στήσει κάλπες, θα γίνουν βέβαια με την απλή αναλογική, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθήσουν δεύτερες, με τον νόμο που εγκρίθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τη Βουλή. Κανείς δε θα έχει κίνητρο να συμμαχήσει γνωρίζοντας πως μετά θα μπορεί (εφόσον είναι πρώτος) να κυβερνήσει χωρίς τη βοήθεια κανενός.

Η ουσία είναι πως στην πατρίδα μας τα κόμματα έχουν μείνει στην εποχή των μεγάλων ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, όπου ο ένας περιέγραφε τον άλλον λίγο – πολύ ως διάβολο. Παρότι όλοι αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν μαζί του για να… σώσουν τη χώρα. Δεν το έκαναν για να χαρούν τις χαρές της εξουσίας, αλλά για να μας σώσουν. Φαντάζομαι αυτό το έχουμε εμπεδώσει όλοι μας. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ότι έγινε με τα μνημόνια έγινε και ανήκει ήδη στο παρελθόν. Το θέμα είναι να σώσουμε τα χρόνια που έρχονται. Και αυτό δε θα συμβεί αν τα κόμματα δεν αλλάξουν χαρακτήρα.

Αρθρογράφησα υπέρ της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής να στηρίξουν τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και τα δύο κόμματα φρόντισαν να συνοδεύσουν το «ναι» με επιθέσεις στην κυβέρνηση, μπας και πιστέψει κανείς ότι έχουν γίνει ένα. Μα σαν ένα όλοι τους ψήφισαν τα μνημόνια που έκοψαν μισθούς και συντάξεις.

Στα αλήθεια πιστεύουν ότι θα μας πειράξει επειδή ψήφισαν το ίδιο πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Το αντίθετο. Θέλουμε τα κόμματά μας όπου συμφωνούν να λένε δυνατά «ναι» και όπου διαφωνούν να λένε δυνατά «όχι». Θέλουμε θέσεις αρχής και όχι θέσεις τακτικής. Θέλουμε πολιτικούς αρχών και όχι καιροσκόπους. Πιστεύω ακράδαντα πως έτσι θα κερδίσουν και οι πολιτικοί. Διαφωνώ με όσους λένε ότι οι πολίτες θέλουν σανό και ψέματα. Λάθος μεγάλο. Οι πολίτες θέλουν την αλήθεια. Και δεν είναι μέτρο πως δεν στηρίζουν κάτι μάλλον γραφικούς που τα λένε έξω από τα δόντια. Γιατί ορισμένοι και καλά για να πούνε την αλήθεια λένε πράγματα εμφανώς αντικοινωνικά.

Πολύ θα ήθελα λοιπόν οι επόμενες εκλογές να βγάλουν κυβέρνηση. Με απλή αναλογική. Πολύ θα ήθελα το πρώτο κόμμα να αξιοποιήσει την πρώτη εντολή με την αίσθηση ευθύνης πως θα πρέπει να βρει λύση με βάση τη λαϊκή εντολή και όχι να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο για να κυβερνήσει στη συνέχεια μόνο του. Γιατί η κάλπη είναι έγκυος, ακόμη και όταν δεν προλαβαίνεις ούτε ένα υπερηχογράφημα καινούργιο να κάνεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments