Πολιτική

Νέος εκλογικός νόμος: Πέρασε με με 163 «ΝΑΙ»

Νέος εκλογικός νόμος: Πέρασε με με 163 «ΝΑΙ»
Νέος εκλογικός νόμος: Πέρασε από την Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος με ψήφους 163 υπέρ και 121 κατά.

Νέος εκλογικός νόμος: Με 163 «ΝΑΙ» και 121 «ΟΧΙ» σε σύνολο 284 παρόντων πέρασε από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά με απλή αναλογική, ενώ οι μεθεπόμενες με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε απόψε από τη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος δεν θα έχει άμεση ισχύ. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει 200 θετικές ψήφους.

Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική που είχε ψηφιστεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα στις μεθεπόμενες εκλογές θα ισχύσει κανονικά ο νόμος που πέρασε στη Βουλή. Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Από τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

Τι προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος

Εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments