Πολιτική

Νταβός Έλληνες πρωθυπουργοί: Οι πρωθυπουργοί που ανέβηκαν στο Νταβός

Νταβός Έλληνες πρωθυπουργοί: Οι πρωθυπουργοί που ανέβηκαν στο Νταβός
Νταβός Έλληνες πρωθυπουργοί: Από το 1986 μέχρι σήμερα όλες οι επισκέψεις των Ελλήνων πρωθυπουργών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Νταβός Έλληνες πρωθυπουργοί: το Νταβός των Ελβετικών Άλπεων και στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ήταν στραμμένα όλα τα βλέμματα από τις 21 έως και τις 24 Ιανουαρίου 2020. Κάθε χρόνο τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου στο μικρό χωριουδάκι στο καντόνι Γκραουμπίντεν, το ψηλότερο που μπορεί να απαντήσει κανείς στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου, συγκεντρώνονται ηγέτες, επιχειρηματίες, και παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας για να συζητήσουν και να εκθέσουν τις απόψεις τους σε φλέγοντα ζητήματα. Φέτος το θέμα που απασχόλησε το Νταβός ήταν η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της.

Η πρώτη επίσκεψη Ανδρέα

Η συνάντηση Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ με ατζέντα εθνικών ζητημάτων, λίγο πριν την κρίση του 1987, ήταν κατά την πρώτη επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Νταβός.  Στο παρασκήνιο της συνάντησης οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς με το “Χόρα” που παραβίαζε ανά διαστήματα την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η χώρα μας είχε καταφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Οι προσφυγές δεν είχαν αποτέλεσμα, ούτε οι συζητήσεις στο Νταβός του 1986.

Το 1987 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Χόρα” που είχε μετονομαστεί σε Σισμίκ 1, ξεκινά νέες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου προκαλώντας σοβαρή κρίση, με τις δύο χώρες να φτάνουν στα όρια του πολέμου. Στις 30 και 31 Ιανουαρίου 1988 ο  Ανδρέας Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ και υπέγραψαν τη συμφωνία της 1ης Φεβρουαρίου για την έναρξη διαλόγου, προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, που είχαν φθάσει στα πρόθυρα πολέμου τον προηγούμενο χρόνο, με τα γεγονότα του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο. «Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό» είχε δηλώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αργότερα θα παραδεχθεί το «Mea culpa», όταν θα επικριθεί έντονα επειδή δεν έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών το Κυπριακό.

Ο “ψηλός” στο Νταβός

Τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε άλλη μία ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής στο Νταβός, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Στις 31 Ιανουαρίου 1992, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, την αποδέσμευση του Κυπριακού από τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Την εποχή εκείνη είχε αρχίσει να αναδύεται και το Σκοπιανό και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τις πρώτες διερευνητικές επαφές για το θέμα της ονομασίας με επισήμους της γειτονικής χώρας.

Ο ΓΑΠ στις Άλπεις

Η τρίτη παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός καταγράφηκε 18 χρόνια αργότερα. Στις 28 Ιανουαρίου 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας συνειδητοποιήσει τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας κι έχοντας λάβει τα αρνητικά μηνύματα των αγορών, εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και να εμπεδώσει εκ νέου την οικονομική αξιοπιστία της Ελλάδα. Ήταν πλέον αργά και λίγους μήνες αργότερα θα υπογράψει το πρώτο μνημόνιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ξαναβρεθεί στο Νταβός το 2011. Για πρώτη φορά έγινε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. “Τα πράγματα ήταν πολύ πιο ήρεμα το 2011” θυμάται ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη του.. “Ήμαστε και καλύτερα προετοιμασμένοι, πήγαμε με μία παρουσίαση “From Davos to Davos”, όπου παρουσιάζαμε αναλυτικά τις μεταρρυθμίσεις που είχαμε προωθήσει τους προηγούμενους 12 μήνες”.

Ο Παπακωνσταντίνου είχε μάλιστα αντιπαρατεθεί σε πάνελ με τον υπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας, κ.  Μπρούντερλε. Ο Μπρούντερλε ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά, με τον Ελληνα υπουργό να του απαντά ότι οι ισχυρισμοί του είναι “ένα χρόνο πίσω”. Ωστόσο, είχε αρχίσει να φουντώνει τότε η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, γεγονός στο οποίο γινόταν ευρέως αναφορά στο Νταβός. Λίγους μήνες αργότερα, θα ξεκινούσε η περιπέτεια του PSI και η πρωθυπουργική θητεία του Παπανδρέου θα έφτανε απότομα στο τέλος της.

Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο τέταρτος Έλληνας πρωθυπουργός, που παρέστη στο Νταβός και μάλιστα δυο φορές. Η πρώτη έγινε το 2016 όπου η θεματική των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ήταν «Κατακτώντας την 4η Βιομηχανική Επανάσταση». Εκείνη την περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε πάνελ με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρουσία των Πρωθυπουργών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, όπου δέχθηκε βιτριολικό σχόλιο από τον πρώτο.

Ο Σόιμπλε υποστήριζε σθεναρά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς το Ταμείο «θα ήταν σαν να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας έναν δυναμίτη και ένα αναμμένο κερί». «Τότε ας αφήσουμε τον δυναμίτη και ας κρατήσουμε το κερί για φως», απάντησε ο έλληνας Πρωθυπουργός. Αλλά ο Σόιμπλε είχε τον τελευταίο λόγο παραφράζοντας την πάλαι ποτέ κεντρική ιδέα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον, «The economy, stupid»: «Είναι η εφαρμογή (του προγράμματος), ανόητε», εκστόμισε, αναγκάζοντας μετά εκπροσώπους του να το μαζέψουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Νταβός δυο χρόνια αργότερα, το 2018. Η συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ, στις 24 Ιανουαρίου 2018, αποτέλεσε καθοριστικό βήμα στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Οι δύο άνδρες στην τρίωρη συνάντησή τους, συμφώνησαν να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, με βάση τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων (erga omnes).

Κυριάκος Μητσοτάκης

Και το 2020 ήταν η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρεθεί στο Νταβός. Εκεί ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είχε διμερείς συνατήσεις με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.

Στη διάρκεια της συνάντησης με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας συζητήθηκαν το περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο, η κατάσταση στη Λιβύη και η συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη. Στη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο πρωθυπουργός εξέφρασε προς τον κ. Le Maire την ικανοποίησή του και την εκτίμηση του ελληνικού λαού για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments