Πολιτική

Μητσοτάκης Ερντογάν: Σειρά διπλωματικών επαφών για τον πρωθυπουργό

Μητσοτάκης Ερντογάν: Σειρά διπλωματικών επαφών για τον πρωθυπουργό
Μητσοτάκης Εντογάν: Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά τις επόμενες μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός, με στόχο τη δημιουργία ενός "μετώπου" απέναντι στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μητσοτάκης Εντογάν: Τις επόμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ταξίδια σε πρωτεύουσες που θεωρούνται “κλειδιά” για τη διπλωματία. Συγκεκριμένα, θα βρεθεί σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή προκειμένου να επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει διπλωματικά την αναγνώριση του δικαίου των ελληνικών θέσεων. Στόχος του η καθαρή και έμπρακτη υποστήριξη απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Το δόγμα που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, είναι «αποτροπή διά των συμμαχιών». Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα ξεδιπλωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, σε διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να καταστεί περαιτέρω σαφής η ελληνική ανησυχία – προειδοποίηση για το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου προς την Τουρκία πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων.

Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη θα έχουν στον πυρήνα τους το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας διεθνικός θεσμός που βασίζεται σε κανόνες» και πως «οι “ζαβολιάρηδες” δεν θα πρέπει να επιβραβεύονται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνομιλητές του ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μέση Ανατολή και Παρίσι οι πρώτοι σταθμοί:

Οι κατ’ ιδίαν επαφές του πρωθυπουργού ξεκινούν τη Δευτέρα από την Ιερουσαλήμ και καταλήγουν στις 3 Φεβρουαρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και την επομένη στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κορυφαίο όλων θεωρείται, όμως, το τετ α τετ που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στις 29 Ιανουαρίου. Αυτή θα είναι η τρίτη συνάντηση των δυο ηγετών μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν θα επαναδιατυπωθεί η κοινή βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο επίκεντρό της βρίσκεται τόσο η αγορά φρεγατών τύπου Belharra, που θα εξασφαλίσουν τη ναυτική υπεροχή στο Αιγαίο, όσο και η συνεχής στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, η Γαλλία στέλνει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το οποίο θα συνοδεύεται και από τη φρεγάτα «Σπέτσαι».

«Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας»:

Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεσονάβ, μιλώντας στον Φιλελεύθερο τόνισε με έμφαση πως το Παρίσι, απαντώντας στις βαθιές ανησυχίες της Ελλάδας για τη στάση της Τουρκίας, δηλώνει «παρών» στο αίτημα της Αθήνας για βοήθεια. «Να σταθούμε δίπλα της», όπως είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

«Οι γεωτρήσεις της Τουρκίας σε εδάφη που δεν είναι δικά της συνιστούν πρόβλημα, ενώ τόσο η θέση του προέδρου Μακρόν όσο και του υπουργού Εξωτερικών, για τη σύναψη μνημονίων με τη Λιβύη, είναι επίσης ξεκάθαρη, και εξ αυτού εκτιμάται δεόντως από την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει ο Πατρίκ Μεσονάβ. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο Γάλλος πρέσβης, «σημειώνουμε και την ενίσχυση της στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, θέμα που θα τεθεί και κατά τη συνάντηση των κ. Μακρόν και Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments