Πολιτική

Ο πειρασμός των πρόωρων εκλογών

Ο πειρασμός των πρόωρων εκλογών
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την πιθανότητα η χώρα να πάει σύντομα σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση.

Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν η μία 15 μονάδες και η δεύτερη 13 μονάδες διαφορά της ΝΔ από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης διαπιστώνουν ότι στην αντίληψη της κοινής γνώμης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά πολύ στην δημοφιλία και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ και η ΝΔ υπερέχει όχι μόνο στα ποσοτικά αλλά και στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Μέχρι εδώ όλα καλά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αμφισβητήσει κανείς το γενικό συμπέρασμα ότι η ΝΔ και ο αρχηγός της προηγούνται καθαρά και αν γίνονταν τώρα εκλογές θα πετύχαιναν μία μεγάλη νίκη. Η κυριαρχία της ΝΔ και του αρχηγού της την παρούσα στιγμή είναι πλήρης.

Αυτό δεν είναι έκπληξη ούτε είναι καινοφανές. Φθάνει να θυμηθεί κανείς το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισαν τότε τις εκλογές του Ιανουαρίου. Στην συνέχεια και ενώ είχαν απέναντί τους την πλειονότητα των συστημικών μέσων, όλο το παλαιό πολιτικό σύστημα που είχε αφήσει άδεια τα ταμεία ενορχηστρώνοντας την “αριστερή παρένθεση” και επιπλέον τον Σόιμπλε που ήθελε να τελειώσει στην Ευρώπη τα αριστερά πειράματα, και ενώ έκανε τραγικά λάθη και το προσωπικό του χαρακτηριζόταν από απειρία, κέρδισε καθαρά ένα δημοψήφισμα.

Αλλά και στην συνέχεια παρά την άνευ όρων συνθηκολόγηση, την διάψευση των προσδοκιών και την προδοσία της ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος, πήγε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 κέρδισε και πάλι καθαρά, έχοντας χάσει σε σχέση με τον Ιανουάριο μόλις μία μονάδα και ενώ εν τω μεταξύ είχε αποσχιστεί η ΛΑΕ που πήρε λίγο κάτω από το 3%. Αθροιστικά δηλαδή και παρά τα όσα είχαν μεσολαβήσει αύξησαν και τις δυνάμεις τους. Ακόμη πιο πίσω, ακόμη και ο Γιώργος Παπανδρέου που έβαλε την χώρα στα μνημόνια και έφερε το επάρατο ΔΝΤ, άντεξε για δύο ολόκληρα χρόνια.

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: σε οποιεσδήποτε συνθήκες το κόμμα που κερδίζει τις εκλογές κυριαρχεί για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι να κλείσει ένας κύκλος και να αρχίσει η φθορά.

Από εδώ προκύπτει μία αλήθεια και ένα ερωτηματικό. Η αλήθεια είναι ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει σύντομα σε εκλογές που όπως έχει πει θα είναι διπλές -βρίσκοντας έναν καλό λόγο για να του το συγχωρήσουν οι πολίτες- θα πετύχει μία καλή διπλή νίκη και θα βυθίσει τον αντίπαλό του σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια, ενώ ενδεχομένως να τεθεί και ζήτημα αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού έξι συνεχόμενες ήττες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι βαρύ σκορ.

Το ερώτημα είναι για πόσο θα διατηρηθεί η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν το προεκλογικό του αφήγημα ήδη έχει αποδομηθεί σε σημαντικό βαθμό και οι υποσχέσεις του η μία μετά την άλλη διαψεύδονται, από το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα, μέχρι την ανάπτυξη, τις αυξήσεις μισθών και τον ωκεανό των επενδύσεων.

Τα αρνητικά που σωρεύονται στην κυβέρνηση των επιτυχιών και των θαυμάτων θα παράξουν αποτελέσματα αργά ή γρήγορα και παρά την προσπάθεια των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης που αποθεώνουν κάθε επιτυχία -που φυσικά έχει η κυβέρνηση-, ενώ αποκρύπτουν κάθε ολίσθημα ή αποτυχία -πχ τα ελληνοτουρκικά. Φθάνει κανείς να μπορεί να διαβλέψει αφού όπως λέει και ο ποιητής «Θεοί μεν γαρ μελλόντων, άνθρωποι δε γιγνομένων, σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments