Άποψη

Ελλάς – Γαλλία – Ευκαιρία

Ελλάς – Γαλλία – Ευκαιρία
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν και την ευκαιρία που παρουσιάζεται για έναν σημαντικό και δυνατό σύμμαχο.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης».

Δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι.  Θα μπορούσε να είναι μία τυπική δήλωση από αυτές  που γίνονται στις συναντήσεις ηγετών δύο φίλων χωρών; Ναι, θα μπορούσε. Είναι μία τέτοια δήλωση; Απ’ ό,τι φαίνεται όχι. Έχει ουσία. Αυτό προκύπτει και από το σύνολο των δηλώσεων των δύο ανδρών και κυρίως από την πολιτική που ξεδιπλώνει η Γαλλία εδώ και αρκετό καιρό.

Το Παρίσι επιδιώκει επιστροφή στον παραδοσιακό χώρο επιρροής του με κέντρο, πέριξ του οποίου εξακτινώνονται τα συμφέροντά του, τη Μεσόγειο και δη την Ανατολική. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι προφανείς χώρες τις οποίες η Γαλλία μπορεί να προσεγγίσει για να προωθήσει την ατζέντα της. Υπάρχουν παραδοσιακοί πολιτικοί και ιστορικοί δεσμοί, καλή «χημεία» ανέκαθεν, προϊστορία θετικών γαλλικών παρεμβάσεων, συμπάθεια μεταξύ των λαών και κυρίως – διότι αυτό μετράει στο τέλος της ημέρας, τα άλλα απλά διευκολύνουν – σύμπτωση συμφερόντων σε σημαντικό βαθμό αυτή την περίοδο.

Ελλάδα και Κύπρος είναι «βατήρες», «γέφυρες» και βάσεις για τη Γαλλία.

Τα δυνητικά πεδία συνεργασίας πολλά.  Το ενεργειακό έχει βάθος και προοπτική, καθώς η ανακάλυψη  των πολλά υποσχόμενων κοιτασμάτων και στόχων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγάλο οικονομικό κα γεωπολιτικό ενδιαφέρον για το Παρίσι, εξ ου και η παρουσία της TOTAL σε Κύπρο και Ελλάδα. Ο αμυντικός τομέας παρουσιάζει  ευκαιρίες, αμοιβαίες ανάγκες και συγκλίσεις συμφερόντων. Η Ελλάδα είναι παραδοσιακός αγοραστής γαλλικών οπλικών συστημάτων και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία «καίγεται» για εξοπλισμούς.

Η Γαλλία, εν αντιθέσει με της ΗΠΑ, έχει αποδεσμεύσει υποστρατηγικά όπλα για την Ελλάδα και αυτό αναμένεται να γίνει και πάλι με τις νέες αγορές. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία Naval Group, ταυτόχρονα με την επίσκεψη,  οριστικοποιήθηκε η προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών Belh@ra για το Πολεμικό Ναυτικό, οι οποίες όταν ναυπηγηθούν θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο και προηγμένο τεχνολογικά υπάρχει σε αυτή την κατηγορία πλοίων.

Θα υπάρξει κατασκευαστική συμμετοχή εκ μέρους της Ελλάδας και η αμυντική συνεργασία θα είναι ευρύτερη, κάτι που η χώρα μας έχει εξαιρετική ανάγκη.

Οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου περιγράφουν το σχετικό πλαίσιο το οποίο είναι ελπιδοφόρο για την έξοδο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από την πολυετή αδράνεια η οποία έχει σωρεύσει βαριές συνέπειες: «Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπάρξει νέα στρατηγική εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ασφάλειας. Οι λεπτομέρειες θα συγκεκριμενοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται.»

Οι δηλώσεις Μακρόν για «βιομηχανική συνεργασία», «στρατηγική σχέση»  και για κοινή επιχειρησιακή δράση  παραπέμπουν σε ένα ολοκληρωμένα πλέγμα συνεργασίας σε πεδία που είναι άμεσου και ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης σχέσης με την Ελλάδα, με προέκταση τα τριμερή σχήματα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου ( με την οποία έχει ειδική σχέση) και ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε αμυντική συμφωνία με την Κύπρο η οποία περιλαμβάνει χρήση ναυτικής βάσης, δημιουργεί ένα διαφορετικό τοπίο στην περιοχή. Μπορεί να αποτελέσει game changer και όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία… Αρκεί αυτή τη φορά να προχωρήσουμε μέχρι τέλους και όπως πρέπει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments