Οικονομία

Αποκάλυψη έκπληξη για μείωση συντάξεων

Αποκάλυψη έκπληξη για μείωση συντάξεων
Δεν υπολογίζουν στις συντάξιμες αποδοχές τα δώρα.

Μειώσεις αντί για αυξήσεις θα δουν πολλοί συνταξιούχοι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ αφού στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό υπάρχει “κενό” από το οποίο προκύπτει μείωση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκατομμύρια μικρότερη από ότι δαπανήθηκε το 2019. Άρα είναι προφανές ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ότι το 2019. Επίσης η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται, άρα η μεγάλη πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων θα χάσει μία ολόκληρη σύνταξη.

Αλλά και ακόμη και αυτοί που θεωρητικά αναμένουν αύξηση λόγω βελτίωσης κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης, στην πράξη δεν θα την δουν. Θα είναι μόνο λογιστική αφού αυτή απορροφάται από την προσωπική διαφορά που θέσπισε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ από τους 2.542.000 συνταξιούχους, πραγματική μείωση στο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις θα έχει το 90% των συνταξιούχων, ενώ πραγματικές ωφέλειες στο ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις θα έχει μόνο το 10% των ήδη συνταξιούχων.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με όσα ακούστηκαν σε ρεπορτάζ του ONE Channel, βάσει νόμου, οι συντάξεις θα αυξηθούν, ωστόσο «η ‘πονηρία’ του νόμου είναι ότι δε θα γίνουν αυξήσεις αλλά μειώσεις».

Κι αυτό γιατί ενώ το 2015 το ΣτΕ έβγαλε αντισυνταγματική την περικοπή των δώρων από τον υπολογισμό των συντάξεων στη συνέχεια αυτά προστέθηκαν με αποτέλεσμα από το 2016 και μετά να μετρούν 14 μισθοί. Η πρόβλεψη αυτή αφαιρέθηκε από το σχέδιο νόμου, δεν υπάρχει πρόβλεψη για εισοδήματα στη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, κάτι που ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους, που σημαίνει μείωση στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments