Ελλάδα

Νέος κοροναϊός Ελλάδα: Σε εγρήγορση η χώρα μας για πιθανά κρούσματα

Νέος κοροναϊός Ελλάδα: Σε εγρήγορση η χώρα μας για πιθανά κρούσματα
Νέος κοροναϊός Ελλάδα: Για το ζήτημα του κοροναϊού, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Νέος κοροναϊός Ελλάδα: Ενημέρωση σχετικά με τον φονικό ιό έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους ιθύνοντες, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ως υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχουμε κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει προκειμένου η χώρα να είναι προετοιμασμένη, με βάση αυτά που δηλώνει και επικαιροποιεί κάθε μέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό που έχω να συστήσω ως υπουργός είναι ψυχραιμία, πιστή εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί προς όλες τις πλευρές και να παρακαλέσω επίσης για εγκράτεια σε σχέση με τη μετάδοση των ειδήσεων που έχουν να κάνουν με τον ιό. Η χώρα είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη. Εξηγήσαμε πολύ ειλικρινά μέσω των επαγγελματιών υγείας και των ειδικών λοιμοξιολόγων, ότι όπως ο ιός έχει πάει σε πολλές άλλες χώρες, μπορεί κάποια στιγμή να έρθει και στη χώρα μας.Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Υπάρχει εγρήγορση και σχέδιο και αυτό εφαρμόζουμε πιστά» .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε: «Συλλέγουμε και αναλύουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε από όλο τον κόσμο και είναι δεδομένο ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Δύο είναι τα βασικά μηνύματα. Κατ’ αρχάς, οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη, είδατε πόσο σωστά διαχειριστήκαμε το χθεσινό δείγμα στο ΑΧΕΠΑ, που ήταν και το πρώτο επίσημα «ύποπτο» δείγμα. Έγινε η ανάλυση δώδεκα η ώρα το βράδυ και βγήκε το αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. Άρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Είμαστε έτοιμοι».

Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι:

Την ίδια ώρα, τρεις Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι καλά στην υγεία τους και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συντονισμό με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν. Οι θάνατοι που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν φθάσει τους 213, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι σχεδόν 10.000. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί δεκαεννέα κρούσματα: έξι στη Γερμανία, πέντε στη Γαλλία, δύο στην Μεγάλη Βρετανία, δύο στην Ιταλία, δύο στη Ρωσία, ένα στη Σουηδία και ένα στη Φινλανδία, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο κοροναϊός έχει θέσει σε συναγερμό και την Κύπρο μετά τον εντοπισμό ύποπτου περιστατικού στην Λευκωσία:

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για άτομο από την Κίνα, το οποίο είχε φτάσει πρόσφατα στην Κύπρο. Ο άνδρας με συμπτώματα κοροναϊού, παρουσίασε υψηλό πυρετό, έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ αναμένεται να διεξαχθούν ειδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του φονικού ιού. Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Υγείας προηγουμένως σχετικά με πληροφορίες για εμφάνιση κρούσματος κοροναϊού στην Κύπρο, στην οποία διέψευδε την εμφάνιση κρούσματος ξεκαθαρίζοντας ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ισχύουν.

Σε μια άλλη εξέλιξη το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα, αναφέροντας ότι “οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν στην Κίνα συμβουλεύονται όπως αποφύγουν εντελώς μετάβαση τους στην επαρχία Hubei ένεκα επιδημίας ενός νέου στελέχους κοροναϊού που όπως έχει επιβεβαιωθεί μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Καλούνται επίσης να αποφύγουν μη αναγκαία ταξίδια στο υπόλοιπο της επικράτειας Κίνας”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει 10 εκατομμύρια ευρώ για έρευνα:

Την έρευνα σχετικά με τη νόσο του νέου κοροναϊού θα στηρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 10 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» για να στηρίξει δύο έως τέσσερα έργα σχετικά με τη νόσο του νέου κοροναϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή δρομολόγησε μία επείγουσα αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ερευνητικά έργα που θα προαγάγουν την κατανόηση της επιδημίας του νέου κοροναϊού και θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από αυτόν, καθώς και στη βελτίωση της ετοιμότητας και της απόκρισης του τομέα της δημόσιας υγείας.

Οι αιτούντες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 12 Φεβρουαρίου για να υποβάλουν αίτηση και οι συμφωνίες επιδότησης θα πρέπει να υπογραφούν ταχύτατα, ώστε η έρευνα να αρχίσει το συντομότερο δυνατό. Επισημαίνει επίσης πως συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με άλλους διεθνείς φορείς για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική και συντονισμένη απόκριση στην έξαρση του φονικού ιού.

Οι εκτιμήσεις για το εμβόλιο:

Τουλάχιστον τέσσερις μήνες θα χρειαστούν για να αναπτυχθεί εμβόλιο σύμφωνα με την εκτίμηση της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία γι’ αυτόν τον σκοπό θα λάβει επιπλέον πόρους ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Συμμαχίας για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI). «Αναπτύσσουμε ήδη μια ουσία εμβολίου, η οποία έπειτα από επιτυχείς προκλινικές έρευνες θα μπορεί να δοκιμαστεί σε κλινικές έρευνες, με ανθρώπους. Αυτό θα έχει ολοκληρωθεί σε 16 εβδομάδες», δήλωσε η Πρόεδρος της εταιρίας, Μαριόλα Φοτίν-Μλέτσεκ. «Ο κοροναϊός προκαλεί αυτές τις μέρες ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι μια εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια περιορισμού της ασθένειας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, Άνια Κάρλιτσεκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments