Οικονομία

Γιάννης Βρούτσης αναδρομικά και συντάξεις 2020: Τον Ιούνιο οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην τσέπη τους

Γιάννης Βρούτσης αναδρομικά και συντάξεις 2020: Τον Ιούνιο οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην τσέπη τους
Γιάννης Βρούτσης αναδρομικά και συντάξεις 2020: Οι αυξήσεις, κατά τον υπουργό Εργασίας, αφορούν παλαιούς συνταξιούχους, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 30 έτη ασφάλισης. Αναμένονται αυξήσεις έως και 200 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δημιουργείται και ο νεός e - ΕΦΚΑ.

Γιάννης Βρούτσης αναδρομικά και συντάξεις 2020: Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα στον ΣΚΑΪ, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το σύνολο των δικαστικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων. Ειδικότερα, έκανε λόγο για αυξήσεις και αναδρομικά στις συντάξεις τον Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέκυψαν μετά και τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο κ. Βρούτσης είχε τονίσει ότι οι αυξήσεις μπορεί να φτάσουν έως και 252 ευρώ τον μήνα για σχεδόν ένα εκατομμύρια συνταξιούχους.

Για τους 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σημείωσε ότι η κατώτατη εισφορά αυξάνεται στα 210 από 185 ευρώ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα οι επαγγελματίες θα έχουν μειωμένη φορολόγηση και δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Για τους αγρότες, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι διατηρείται το προστατευτικό περιβάλλον σχετικά με τις μειωμένες εισφορές τους, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον νέο ασφαλιστικό νόμο για όσους συνταξιούχους αγρότες θέλουν να εργαστούν, ώστε να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ενοποίηση ΕΦΚΑ με ΕΤΕΑΕΠ, δεν θα οδηγήσει και στην συγχώνευση της κύριας με την επικουρική σύνταξη, Τόνισε ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι εξασφαλισμένη έως το 2070.

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και οι συντελεστές αναπλήρωσης

Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε για όσους συνταξιούχους είπαν ότι βρήκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αύξηση ένα ευρώ ή 15, ότι «ο νόμος δεν ψηφίστηκε ακόμα. Αυτά (τα ποσά) που είδαν οι συνταξιούχοι αυτό το διάστημα, είναι η αλλαγή του φορολογικού νόμου. Οι συνταξιούχοι που παίρνουν μέχρι 1000 ευρώ, πήραν όλοι 15 ευρώ αύξηση και οι από 1000 ευρώ και άνω πήραν από ένα έως 10 ευρώ. Αυτές οι αυξήσεις αφορούν την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας. Ο ασφαλιστικός νόμος δεν έχει πάει ακόμα στη Βουλή». Διευκρίνισε ότι και όσοι έχουν πάρει σύνταξη με αιτήσεις μετά το νόμο Κατρούγκαλου, θα πάρουν και αυτοί αναδρομικά από 1/10.

Τι αλλάζει στις συντάξεις των ενστόλων

Στην ερώτηση ότι οι ένστολοι αδικούνται με το 0,5 πάνω από τα 40 χρόνια (γιατί όλοι με τα 6μηνα τους βγαίνουν πάνω από το 40 άρα τους κόβεται η σύνταξη) και αν είναι σωστό να τους δίνεται το μήνυμα ότι θα πάρουν λιγότερη σύνταξη ο κ. Βρούτσης είπε: «Δεν αφορά πάρα πολλούς είναι λίγες περιπτώσεις. Είναι οι επίλεκτες μονάδες είτε οι ιπτάμενοι είτε πυροτεχνουργοί στην αστυνομία. Το σύστημα ισορροπεί στα 45 χρόνια, μετά τα 45 δημιουργείται αυτό που λέτε (απευθυνομένος στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα), δεν αλλοιώνεται το θέμα των πλασματικών αυτά παραμένουν ως νόμοι. Αν είναι κάτι είναι ο μόνος αστερίσκος στο ν/σ για μια κατηγορία που προσωπικά σέβομαι και η κυβέρνηση στο σύνολό της. Είναι κάτι το οποίο είναι ανοιχτό», δήλωσε ο υπουργός.

Δεν αλλάζει 13ος και 14ος μισθός

Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος προϋπολογισμού σημειώνοντας ότι παραμένει και ο 13ος και ο 14ος μισθός (ο οποίος υπάρχει ήδη στον ιδιωτικό τομέα).

Επικουρικές συντάξεις – αυξήσεις έως 200 ευρώ

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι ο νόμος για τις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αντισυνταγματικός και η κυβέρνηση «πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση και να βγάλει το νέο νόμο πάνω στην απόφαση της Δικαιοσύνης. Κόβεται η περικοπή των 1300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής και είναι ένας αριθμός που θα προσεγγίσει τις 280-300.000, οι οποίοι θα πάρουν ένα ποσό από πέντε έως 200 ευρώ μεσοσταθμικά, με μέση τιμή τα 99,5 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτά θα δοθούν μαζί με τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων με μία δόση την ημέρα που θα δοθούν όλα και θα καταβληθούν από 1/10/2019 (αναδρομικά)». Ο κ. Βρούτσης απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενοποιηθεί η κύρια με την επικουρική σύνταξη λέγοντας ότι «γίνεται διοικητική ενοποίηση και ολοκληρώνεται πλέον το σύστημα το ασφαλιστικό της χώρας μας με τον νέο e- ΕΦΚΑ.

 Ο νέος e-ΕΦΚΑ

Είναι ο ηλεκτρονικός, ψηφιακός, εθνικός φορέας ηλεκτρονικής ασφάλισης. Ο κ. Βρούτσης είπε ότι «έχει γίνει προετοιμασία για την ψηφιακή διασύνδεση του κράτους με το ασφαλιστικό. Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι 1η Ιουνίου 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Φεβρουάριος του 2021 το υπόλοιπο 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά και τέλος του 2021 ευελπιστούμε το 85% των νέων συντάξεων να βγαίνουν ψηφιακά». Είπε ότι τώρα ψηφιοποιείται όλο το σύστημα της αίτησης, συνδέεται με τον e-ΕΦΚΑ, με όλο το κράτος για να πάρει τη πληροφορία, και πλέον οι νέες συντάξεις με βάση την ηλεκτρονική αίτηση, θα έρθει και η ηλεκτρονική απονομή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments