Ελλάδα

Κορωνοϊός 2020 σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη συνεδρίαση για τον θανατηφόρο ιό

Κορωνοϊός 2020 σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη συνεδρίαση για τον θανατηφόρο ιό
Κορωνοϊός 2020 σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας: Σήμερα Δευτέρα 3/2 στο Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και κορυφαίων επιστημόνων.

Κορωνοϊός 2020 σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας: Στη συνεδρίαση θα τεθεί επί τάπητος το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον νέο κορονοϊό της Κίνας και αναμένεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα ή να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση. Μέχρι τώρα εξετάστηκαν επτά περιπτώσεις σε Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη, με τις εξετάσεις όλων των ασθενών να βγαίνουν αρνητικές ωστόσο.

Στη σύσκεψη αυτή την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για την καλύτερη θωράκιση της χώρας από την απειλή του κορονοϊού προεδρεύει ο γεν. γραμ. Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ενώ συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και πολλοί επιστήμονες, πρόεδροι Ιατρικών Σχολών και καθηγητές Πανεπιστημίου. 

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος συμμετέχει σήμερα στη σύσκεψη του ΕΣΥΔΥ, είναι καθησυχαστικός: «Είμαστε προετοιμασμένοι. Η ανησυχία είναι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο, αλλά ο κίνδυνος στατιστικά είναι μικρός. Να σκεφτείτε στην Ελλάδα έχουν πεθάνει πεθάνει αυτή τη στιγμή 27 άνθρωποι από γρίπη. Αυτοί οι 27 Έλληνες που πέθαναν από τη γρίπη θα αντιστοιχούσαν σε 3.800 Κινέζους που πέθαναν από τον κορονοϊό. Στην Κίνα πέθαναν από τον κορονοϊό 300 κι αυτό στην Ελλάδα αντιστοιχεί σχεδόν σε 2 Έλληνες που χάθηκαν από τη γρίπη. Με τον ιό Έμπολα ξοδέψαμε πολλά εκατομμύρια και η πιθανότητα να είχαμε κρούσμα θανατηφόρο του ιού, ήταν στατιστικά, 1 στα 12 εκατομμύρια. Δηλαδή όση είναι η πιθανότητα να σε χτυπήσει κεραυνός στην Πλατεία Συντάγματος. Και δεν είχαμε κανένα κρούσμα Έμπολα. Άρα τί κάνουμε; Γιατί ανησυχούμε;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του κορονοϊού της Κίνας παρουσίασε την Παρασκευή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, υπάρχει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές για το προσωπικό των νοσοκομείων και όλα τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί τα κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης. Επίσης, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, πραγματοποιούνται ασκήσεις προσομοίωσης για πιθανό εισαγόμενο κρούσμα του νέου κορονοϊού στα νοσοκομεία αναφοράς, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ–ΚΕΠΥ.

Η προετοιμασία για το ενδεχόμενο εισαγωγής και νοσηλείας ύποπτου κρούσματος του νέου κορονοϊού γίνεται σε 3 άξονες: Στις Πύλες εισόδου της χώρας, στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και με Ενημέρωση του κοινού. Εξάλλου μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), ορίστηκαν 13 νοσοκομεία αναφοράς πανελλαδικά, στα οποία υπάρχουν θάλαμοι απομόνωσης και σε κάθε ΥΠΕ τουλάχιστον ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments