Οικονομία

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά: Έρευνα για τα προβλήματα και τις ανάγκες των βιοτεχνών

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά: Έρευνα για τα προβλήματα και τις ανάγκες των βιοτεχνών
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά: Η έρευνα της Opinion Poll ανέδειξε σημαντικά στοιχεία, σχετικά με το βαθμό αισιοδοξίας των βιοτεχνών της περιοχής τόσο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll πραγματοποίησε έρευνα για τα προβλήματα, τις ανάγκες αλλά και για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.  Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μέσα στην κρίση, από το 2010 και μετά, αντιμετωπίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν και πριν την κρίση. Από την Έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 800 Βιοτέχνες που ανήκουν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, προκύπτουν ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα. Σημειώνουμε ότι στο δείγμα της Έρευνας εκπροσωπήθηκαν αναλογικά όλοι οι χώροι δραστηριότητας (Μεταποίηση- Υπηρεσίες- Εμπόριο), οι Νομικές μορφές των υπαρχόντων Επιχειρήσεων και η γεωγραφική τους θέση (Δυτική Αττική, Ευρύτερη περιοχή Πειραιά).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας δηλώνουν το 34.1% των Βιοτεχνών, ενώ λίγο και καθόλου αισιόδοξοι το 65.2%. Φαίνεται μια μεγαλύτερη απαισιοδοξία στην Μεταποίηση και στο Εμπόριο (70.6% και 69.1 λίγο και καθόλου αισιόδοξοι αντίστοιχα) ενώ η αισιοδοξία είναι ανεβασμένη στις Υπηρεσίες. Πιο συγκρατημένες είναι οι Επιχειρήσεις από την Δυτική Αττική (68.3% λίγο και καθόλου αισιόδοξοι, έναντι 64% από την ευρύτερη περιοχή) και οι παλιότερες Επιχειρήσεις, αυτές που ιδρύθηκαν πριν την Κρίση 68.6% έναντι 57.7% για όσες ιδρύθηκαν μετά το 2010.

Το στοιχείο αυτό έρχεται σε μία αντίθεση σε σχέση με τον βαθμό αισιοδοξίας που εμφανίζεται να υπάρχει για την προσωπική Επιχείρηση. Ενώ εμφανίζεται να είναι πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνική Οικονομίας το 34.1%, πολύ και αρκετά ασιόδοξοι γα την πορεία της Επιχείρησής τους δηλώνουν το 55.6% των Βιοτεχνών. Πιο συγκρατημένοι με 46.8% εμφανίζονται οι Βιοτέχνες της Μεταποίησης και αρκετά πιο αισιόδοξοι όσοι δραστηριοποιούνται στις Υπηρεσίες (60.9%). Επίσης, πιο αιόδοξοι εμφανίζονται όσοι έχουν Επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά το 2010.

Το 58.9% των Βιοτεχνών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για την φορολόγηση, τις εισφορές κ.λ.π η Κυβέρνηση, έναντι του 34.4% που έχουν αντίθετη άποψη. Φαίνεται να μην υπάρχει ικανοποίηση από την πλειοψηφία για τον ρόλο και τη συμβολή των Δήμων στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την Ανάπτυξη. Το 54.9% δεν είναι ικανοποιημένοι, έναντι ενός 39.2% που είναι ικανοποιημένοι.

Ο τζίρος για το 2019 φαίνεται να ήταν στα ίδια επίπεδα με πριν για το 46.4% των Επιχειρήσεων. Στο 27.9% υπήρξε μείωση, ενώ στο 23.2% αύξηση. Το ποσοστό των Επιχειρήσεων που μειώθηκε ο τζίρος τους εμφανίζεται μεγαλύτερο στο Εμπόριο και τη Μεταποίηση ( 35.8% και 30% αντίστοιχα ) και στις προ του 2010 Επιχειρήσεις (30.3%). Το 79.5% δηλώνει ότι δεν αυξήθηκε, σχετικά έστω, ο τζίρος τους στο διάστημα μετά τις Εκλογές του Ιουλίου και την Κυβερνητική Αλλαγή, ενώ το 15.8% βλέπει μια σχετική αύξηση.

Το 69.2% των Επιχειρήσεων ικανοποιούν τις οφειλές κάθε είδους που έχουν. Το 15.5% το πράττουν αλλά κάπως καθυστερημένα και το 14.4% τις ικανοποιεί με κενά. Το 73.6% των Επιχειρηματιών θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των Επιχειρήσεών τους, έναντι του 22%. Το 12.4% δηλώνει κατηγορηματικά όχι ως προς την εξαφάλιση της βιωσιμότητας των Επιχειρήσεών τους.

Το 73% εμφανίζεται ικανοποιημένο από την κατάσταση των Υποδομών και τον Τεχνολογικό Εξοπλισμό έναντι του 26.2%. Ωστόσο το 45.2% δηλώνει ότι σκοπεύει να επενδύσει τόσο στις Υποδομές και τον Εξοπλισμό, όσο και στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Το 58.2% των Βιοτεχνών δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την πρόσβαση των Επιχειρήσεων στις Τράπεζες. Το 23.9% διαπιστώνει μία βελτίωση, ενώ το 15.3% βλέπει να έχει δυσκολέψει. Μόλις το 20.6% των Επιχειρήσεων έχει ενταχθεί σε κάποιο επιδοτούμενο Πρόγραμμα, ενώ το 78.5% όχι.

Το 33.9% των Βιοτεχνών δηλώνει ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένο Τεχνικό Προσωπικό. Ωστόσο το 76.7% σημειώνει πως δεν μπορεί να βρει εύκολα τέτοιο προσωπικό και σε σχετκή ερώτηση δήλωσε σειρά τεχνικών ειδικοτήτων. Το στοιχείο αυτό αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο διότι το 33.2% δηλώνει πως σκοπεύει κατά την διάρκεια του 2020 να κάνει μία ή και παραπάνω προσλήψεις.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Εκτιμήσαμε ως διοίκηση του Επιμελητηρίου, ότι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, χρειάζεται να στηριχθούμε σε επιστημονικά ευρήματα που μας δείχνουν καλύτερα τα υπάρχοντα προβλήματα, τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε, τους βασικούς άξονες των διεκδικήσεών μας που πρέπει να χαράξουμε».

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος

Ο κ. Μιχάλαρος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην παροχή κινήτρων και ενισχύσεων προς τις βιοτεχνίες και τους επαγγελματίες με παραγωγικές και τεχνικές δραστηριότητες. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη αφ’ ενός για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων.»

Ακόμη τόνισε πως απαιτείται άμεσος επαναπροσδιορισμός του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, μετεκπαίδευση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, εκσυγχρονισμός της ύλης αλλά δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών στα τεχνικά επαγγέλματα. Σημειώνεται ότι τα αναλυτικά συμπεράσματα της έρευνας, καθώς και η επεξήγηση του γενικότερου κλίματος στις βιοτεχνίες θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, στις 18:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΒΕΠ (Καραϊσκου 111, Πειραιάς).

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments