Άποψη

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ΕΕ

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ΕΕ
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για την ελαφρότητα που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία.

«Ούτε οι Γερμανοί, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη τολμούν να υλοποιήσουν την απειλή που εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο: να ονοματίσουν και επισήμως αυτούς που παραβιάζουν το εμπάργκο. Η διακριτικότητα των διπλωματών εξακολουθεί να χαλιναγωγεί τον θυμό για τις παραβιάσεις. Στόχος είναι να μην προκληθεί δυσαρέσκεια στις εν λόγω χώρες. Μόνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να παρεκκλίνει και, με τρόπο ελάχιστα διπλωματικό, αντιπαρατέθηκε δημοσίως με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις προμήθειες όπλων. Γιατί η Τουρκία ανήκει στους πιο σημαντικούς παραβάτες του εμπάργκο τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Απόσπασμα από άρθρο της γερμανικής Die Zeit το οποίο επιβεβαιώνει το πασιφανές, ότι η Γερμανία δεν έχει καμία διάθεση να πιέσει την Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου. Διότι το εμπάργκο όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη δεν είναι «απειλή της Μέρκελ» όπως αναφέρει το άρθρο, αλλά απόφαση μίας Διάσκεψης που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση ούτε η Μέρκελ, ούτε ο ΟΗΕ ενδιαφέρουν τον Ερντογάν εφόσον δεν έχουν κανέναν πρακτικό τρόπο να επιβάλλουν το εμπάργκο. Γι’ αυτό και συνεχίζει να στέλνει όπλα και τζιχαντιστές προς υποστήριξη του καθεστώτος Σαράζ.

Όπως δεν τον ενδιαφέρουν και οι αστείες «κυρώσεις» που υποτίθεται ότι επέβαλε η ΕΕ στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι «κυρώσεις» αφορούν δύο άτομα που δεν έχουν κατονομαστεί και δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ιδιώτες από τις εταιρείες που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις ή για πολιτικά πρόσωπα. Αφορούν, δε, το πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην ΕΕ και την απαγόρευση εισόδου στις χώρες – μέλη. Της έκαναν τα μούτρα κρέας…

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ανυποληψίας της ΕΕ, αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Μια τρίτη χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους – μέλους, διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις σε «ευρωπαϊκή» ΑΟΖ, απειλεί άλλα κράτη μέλη και τις εταιρείες τους που έχουν νόμιμη άδεια έρευνας και αξιοποίησης στα θαλάσσια οικόπεδα που σφετερίζεται αυτή η χώρα και η αντίδραση της ΕΕ είναι η επιβολή ψευτοκυρώσεων σε δύο άτομα. Ούτε καν στις εταιρείες που συμμετέχουν στις παράνομες γεωτρήσεις.

Κατόπιν τούτου γιατί να πάρει ο Ερντογάν στα σοβαρά την ΕΕ; Εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος συγκαλεί εκ νέου τη Διάσκεψη του Βερολίνου, (δίχως πάλι να προσκαλέσει την Ελλάδα, μέχρι στιγμής) και το σκηνικό θα είναι αρκετά σουρεαλιστικό. Η παραβιάζουσα το εμπάργκο Τουρκία, η οποία στέλνει καραβιές με όπλα και τζιχαντιοτές στη Λιβύη θα συζητά για την ειρήνευση στη χώρα σε Διάσκεψη που έχει επιβάλει εμπάργκο αλλά όλοι θα κάνουν ότι δεν τρέχει τίποτα. Υπάρχει και μία άλλη σκηνή που συμπυκνώνει την ελαφρότητα άμα κα γελοιότητα της ΕΕ ως γεωπολιτικό μέγεθος.

Οι πρέσβεις της ΕΕ οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου του επιφύλασσαν μία χαριτωμένη έκπληξη. Πριν από την έναρξη σηκώθηκαν όρθιοι, τον χειροκρότησαν, του… τραγούδησαν το happy birthday καθότι είχε τα γενέθλιά τους και του έδωσαν δώρο! Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Τσαβούσογλου εκτόξευε απειλές κατά της Ευρώπης για τις ψευτοκυρώσεις, ξεκαθάριζε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο και συμπλήρωνε τις απειλές Ερτνογάν για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι την Άγκυρα δεν την ενδιαφέρουν ούτε την πτοούν οι αποφάσεις της ΕΕ η οποία δεν έχει καμία δουλειά στην Ανατολική Μεσόγειο.  Δύσκολο να το παραδεχθεί κάποιος, αλλά καλά κάνει η Τουρκία και κάνει ό,τι κάνει, αφού βρίσκει και τα κάνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments