Άποψη

Η επικοινωνία δεν αρκεί για το μεταναστευτικό

Η επικοινωνία δεν αρκεί για το μεταναστευτικό
Ο Σπύρος Γκουτζάνης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει την αποπνικτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με το μεταναστευτικό.

“Η πολιτεία δεν έχει σκύψει πάνω στο πρόβλημα για να αναζητήσει πραγματικές λύσεις”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή για να προσθέσει ότι “ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τους έχει δεχθεί για να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις τους”.

Έχει σημασία ότι ο κ. Μουτζούρης μόνο συριζαίος δεν είναι, δεξιός είναι δίχως να το κρύβει, και μάλιστα κάποιοι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ακόμη και για ακροδεξιό.

Η κατάσταση πλέον στα νησιά και κυρίως στην Λέσβο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μέσα σε επτά μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες από 5.500 που ήταν στο νησί, έχουν ξεπεράσει τις 30.000 -σύμφωνα πάντα με τον αρμόδιο περιφερειάρχη. Και φυσικά ο υπερπληθυσμός δημιουργεί μία σειρά προβλήματα στην τοπική κοινωνία, εντάσεις μεταξύ κατοίκων και μεταναστών, κλοπές, υπερβολική επιβάρυνση των κοινωνικών δομών. Και από κοντά έρχονται και οι πάσης φύσεως καλοθελητές υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, αλληλέγγυοι και αναρχικοί που υποκινούν διαμαρτυρίες των μεταναστών και ακροδεξιοί μέχρι και χρυσαυγίτες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι υπερασπιστές της τοπικής κοινωνίας ως μη όφειλαν.

Το συμπέρασμα είναι πλέον σαφές: η κυβέρνηση έχει χάσει κυριολεκτικά την μπάλα και επιχειρεί με επικοινωνιακά κόλπα να διαχειριστεί, όχι το πρόβλημα, αλλά την δυσαρέσκεια που προκαλεί στην κοινή γνώμη το πρόβλημα και ακολούθως η ανικανότητά της να δώσει λύση. Γιατί καλό είναι να λες ότι επί Σαμαρά γινόταν push back κι ας απαγορεύεται διεθνώς, αλλά αν το θεωρείς λύση οφείλεις και να το κάνεις, αναλαμβάνοντας το ενδεχόμενο κόστος από την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Και φυσικά αν σκοπεύεις να το κάνεις δεν το λες δημοσίως. Μπορεί να ακούγεται καλά το φράγμα 2.500 μέτρων σε ένα θαλάσσιο μέτωπο μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις ροές.

Παρομοίως δεν γίνεται να φτιάξεις κλειστές δομές για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, θα έχεις εξεγέρσεις στην ημερήσια διάταξη και θα είναι δικαιολογημένες γιατί θα είναι από ανθρώπους που θα έχουν στερηθεί την ελευθερία τους. Εκτός από το ότι θα προκαλέσεις την παγκόσμια κατακραυγή με τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μπορεί να στρέφεις την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης κατά του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει μία ανθρωπιστική διάθεση ή εναντίον των ΜΚΟ, αυτά όμως είναι δευτερεύοντα. Το πραγματικό πρόβλημα παραμένει, οι μετανάστες αυξάνονται, οι δομές έχουν καταρρεύσει, οι τοπικές κοινωνίες είναι αγανακτισμένες, τα ξενοφοβικά αισθήματα (σε πραγματική βάση) αυξάνονται και δηλητηριάζουν τον κοινωνικό βίο.

Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και η επικοινωνία στην οποία είναι το μόνο που διαπρέπει η κυβέρνηση δεν αρκεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments