Ελλάδα

Εποχική γρίπη: Αυξάνονται οι νεκροί και οι ασθενείς σε ΜΕΘ

Εποχική γρίπη: Αυξάνονται οι νεκροί και οι ασθενείς σε ΜΕΘ
Εποχική γρίπη: Στους 53 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την εποχική γρίπη στη χώρα μας. Την τελευταία εβδομάδα νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ 24 ασθενείς.

Εποχική γρίπη: Συνεχίζεται η έξαρση της γρίπης, με τον αριθμό των ατόμων που έχει χάσει τη ζωή του να ανέρχεται πλέον στους 53. Επιπλέον 169 άνθρωποι δίνουν τη δική τους μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. “Πολύ υψηλή”, χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα της γρίπης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την εβδομάδα που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, από τις 3 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2020, 135 νέα κρούσματα ήταν θετικά για ιούς της γρίπης.

Την ίδια εβδομάδα 24 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της γρίπης, πλέον ανέρχεται σε 53. Πρόκειται για 28 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη, μέση ηλικία 68 έτη και διάμεση 75 έτη. Τα 50 (94,3%) από τα 53 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου. Εμβολιασμένοι ήταν οι 18 (36%). Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 107 άνδρες και 62 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη. Τα 159 (94,1%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 10 (5,9%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 116 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών τα 67 (57,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 49 (42,2%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Τα 146 (86,4%) από τα 169 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 63 (43,2%).

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι παραμένουμε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα και ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης, καθώς χτίζει «τείχος προστασίας» του πληθυσμού.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας. Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, όποιος εκδηλώνει συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, καταρροή, πυρετός), θα πρέπει απαραιτήτως να παραμένει στο σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Τέλος, επισημαίνεται ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα που παρατηρείται φέτος, είναι αντίστοιχη με άλλες χρονιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments