Άποψη

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτοκριτική η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ πότε θα κάνουν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτοκριτική η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ πότε θα κάνουν;
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για την αυτοκριτική που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιέται αν θα κάνουν κάτι ανάλογο η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Ξεσπάθωσε πάλι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με αφορμή το αυτοκριτικό κείμενο των Δραγασάκη-Δρίτσα-Μπαλτά για τα έργα και τις ημέρες κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης. Φυσικά θύμισαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 που κατά την άποψή τους έφερε την καταστροφή της χώρας και για το οποίο ακόμη και τώρα οι “συριζομαδουραίοι δεν το παραδέχονται”. Μπορεί να έχει κανείς όποια άποψη θέλει για το τι έγινε και τι δεν έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 ή και νωρίτερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεκδίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία.

Και μπορεί να έχει και όποια άποψη θέλει για το αν είναι έντιμη ή υποκριτική η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο υπάρχουν και οι άλλοι, όχι οι ευκαιριακοί, εκείνοι που παρακολουθούν την αριστερά δεκαετίες και επισημαίνουν ότι με την μακρά προσυνεδριακή περίοδο το κόμμα επιδίδεται στο γνωστό στην αριστερά σπορ του αυτομαστιγώματος. Και μάλλον έχουν δίκιο.

Εκείνο όμως που έχει ξεφύγει από τους επικριτές είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που τολμά να κάνει και μάλιστα σε δημόσιο διάλογο αυτοκριτική. Το ΠΑΣΟΚ που το Μάιο του 2014 έβαλε την χώρα στο μνημόνιο, αυτοκριτική δεν έκανε, ούτε βέβαια το ΚΙΝΑΛ που το διαδέχθηκε. Η ΝΔ που παρέδωσε την χώρα το 2009 στο χείλος του γκρεμού δεν τόλμησε να κάνει υποτυπώδη ή υποκριτική έστω αυτοκριτική. Οι δύο τους μάλιστα τα βρήκαν μια χαρά, κουκούλωσαν τις ευθύνες του παρελθόντος και συνέχισαν να κυβερνούν μαζί από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Μπορεί ο Σαμαράς να πήγαινε σε πιστοληπτική γραμμή με δυσβάστακτους όρους ή να υπέγραφε εκείνος το τρίτο μνημόνιο αν συνέχιζε, αλλά το βέβαιο είναι ότι μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια που κυβέρνησαν σε συνθήκες κρίσης όχι μόνο δεν έβγαλαν την χώρα από τα μνημόνια αλλά παρέδωσαν άδεια ταμεία και υποθηκευμένη την πορεία της με την ελπίδα ότι δεν θα τα καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα πέσει. Μέχρι το Πάσχα του 2015 του έδιναν τότε χρόνο.

Συμπερασματικά λοιπόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρεωκόπησαν την χώρα. Επ αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία. Στην συνέχεια αφού κυβέρνησαν για τέσσερα χρόνια από κοινού την παρέδωσαν με άδεια ταμεία και μέσα σε μνημόνιο. Ούτε γι αυτό υπάρχει αμφιβολία. Παρόλα αυτά ουρλιάζουν με την πολλαπλασιαστική ισχύ των συστημικών ΜΜΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τουλάχιστον έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια εφαρμόζοντας την πολιτική που και εκείνοι είχαν ψηφίσει. Με τα δικά τους μέτρα και σταθμά ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνη που την παρέλαβε. Για να μπορεί τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει πολιτική παροχών υπέρ των βιομηχάνων και όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία με το γεμάτο ταμείο που του άφησε ο Τσακαλώτος.

Εάν κάποιοι δικαιούνται να κάνουν σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αριστεροί, στελέχη και ψηφοφόροι, που δικαίως ένιωσαν προδομένοι και απογοητευμένοι από την συστημική μετάλλαξη του κόμματός τους. Όχι όμως και οι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι ενσωματωμένοι στον μηχανισμό τους “δημοσιογράφοι”. Οι οποίοι αντιπαρέρχονται τα γεγονότα και τις τεράστιες ευθύνες των δύο κομμάτων και επικεντρώνουν στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και σε υποθέσεις του είδους αν είχε γίνει το ένα δεν θα είχε γίνει το άλλο, και αν δεν είχε γίνει αυτό θα γινόταν εκείνο. Με ένα εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να διαγράψουν 40 χρόνια ευθυνών. Αιδώς Αργείοι…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments