Διεθνή

Ερντογάν Ιερουσαλήμ: Κατοχικό σχέδιο η «Συμφωνία του Αιώνα»

Ερντογάν Ιερουσαλήμ: Κατοχικό σχέδιο η «Συμφωνία του Αιώνα»
Ερντογάν Ιερουσαλήμ: Εναντίον της «Συμφωνίας του Αιώνα» στρέφεται ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν Ιερουσαλήμ: Τα βέλη του κατά της «Συμφωνίας του Αιώνα» έριξε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η «Συμφωνία του Αιώνα» για την Ιερουσαλήμ που ανακοινώθηκε στις 28 Ιανουαρίου από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, και τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο Λευκό Οίκο, είναι ένα «κατοχικό σχέδιο» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Λέγοντας ότι η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη μας γραμμή, δηλώσαμε σε όλο τον κόσμο ότι ποτέ δεν θα αφήσουμε την Ιερουσαλήμ στο έλεος του εισβάλλοντος Ισραηλινού κράτους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως τονίζει η Άγκυρα, το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο ακυρώνει μονομερώς προηγούμενα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Παλαιστινιακό ζήτημα και προτείνει να δοθεί στο Ισραήλ σχεδόν ό,τι απαιτεί.

Τονίζεται, πως μερικές ημέρες πριν ο Τούρκος πρόεδρος, σε μήνυμά του σε συνέδριο με αντικείμενο την Ιερουσαλήμ, ανέφερε ότι η «λεγόμενη Συμφωνία του Αιώνα, η οποία αναφέρει ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα όνειρο που απειλεί την ειρήνη στην περιοχή. Δεν θα αφήσουμε αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το σχέδιο, που σημαίνει προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών, καταστρέφει εντελώς την Παλαιστίνη και καταλαμβάνει εντελώς την Ιερουσαλήμ. Δεν αποδεχόμαστε ποτέ αυτή την απόπειρα, η οποία επιφανειακά δέχεται μια λύση δύο κρατών, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει νομιμοποίηση της κατοχής του Ισραήλ υπό την εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης».

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ έχει άδικα και παράνομα φθάσει στα σημερινά του σύνορα, ενώ η Παλαιστίνη αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την κατοχή, την καταστροφή και τα δεινά. Είπε ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται ποτέ να παραμείνει σιωπηλή για την προσάρτηση της Ιερουσαλήμ ή να εγκαταλείψει τους αγαπητούς Παλαιστίνιους αδελφούς σε αυτόν τον αγώνα. Θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη μας γραμμή. Ως μουσουλμανικές χώρες, η σημαντικότερη μας ευθύνη σε αυτή τη διαδικασία είναι να προστατεύσουμε το τέμενος Αλ Άκσα, να αγκαλιάσουμε την Ιερουσαλήμ ως ειρηνικό σύμβολο και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές και κατά ορισμένων αραβικών χωρών για την πολιτική τους στο Παλαιστινιακό. «Η πολιτική που ακολουθούν ορισμένες ισλαμικές χώρες σε αυτό το βήμα (τη Συμφωνία), η οποία είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά τη Μέση Ανατολή, έχει δημιουργήσει μια θλιβερή εικόνα» είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments