Τεχνολογία

Η ημέρα που το Youtube μπήκε δυνατά στη ζωή μας

Η ημέρα που το Youtube μπήκε δυνατά στη ζωή μας
Στις 15 Φεβρουαρίου του 2005, σαν σήμερα, εγκαινιάζεται η η δημοφιλής πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο Youtube.

Διανύει ήδη το 15 έτος της ηλικίας του και το Youtube έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής μας. Το Youtube ιδρύθηκε από τους Τσαντ Χάρλεϊ, Στηβ Τσεν και τον Τζουντ Καρίμ, οι οποίοι ήταν όλοι πρώην υπάλληλοι της PayPal. Ο Χάρλεϊ σπούδασε σχεδιασμό και ο Τσεν με τον Καρίμ σπούδασαν πληροφορική μαζί στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόης της Ουρμπάνας.

Αρκετοί είναι οι μύθοι γύρω από την ανάπτυξη της ιδέας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το Youtube δημιουργήθηκε μετά το φονικό τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και στην ανάγκη των δημιουργών να βλέπουν βίντεο απ’ όλο τον κόσμο εύκολα και γρήγορα. Μια άλλη εκδοχή κάνει λόγο ότι ο ένας εκ των ιδρυτών ο Τζουντ Καρίμ ήθελε να έχει άμεση πρόσβαση στα βίντεο της Τζανέτ Τζάκσον κι αυτό μετά από ένα περιστατικό το 2004, όταν το στήθος της είχε εκτεθεί μετά από μια ερμηνεία της.

Η τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι ο Χάρλεϊ και ο Τσεν ανέπτυξαν την ιδέα για το YouTube κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2005, αφού είχαν βιώσει δυσκολία στην κοινή χρήση ενός βίντεο, για έναν πυροβολισμό σε ένα πάρτι στο διαμέρισμα του Τσεν στο Σαν Φρανσίσκο. Όπως και να έχει το Youtube ξεκίνησε ως ένα τολμηρό εγχείρημα το οποίο αποδείχτηκε λίρα 100 για τους ιδρυτές του.

Στις αρχές τα κεντρικά γραφεία του YouTube βρίσκονταν πάνω από μια πιτσαρία και πάνω από ένα ιαπωνικό εστιατόριο στο Σαν Μάτε, στην Καλιφόρνια. Τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου ενώ το πρώτο βίντεο από το YouTube, με τίτλο “Me at the zoo”, δείχνουν τον συνιδρυτή Τζουντ Καρίμ στο Diego Zoo San. Το βίντεο αναρτήθηκε στις 23 Απριλίου του 2005, και ακόμα προβάλλεται στην ιστοσελίδα με δεκάδες εκατομμύρια προβολές.

Το Youtube ξεκίνησε με επένδυση 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Sequoia Capital και τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Τον Τον Νοέμβριο του 2006 το Youtube ονομάστηκε από το περιοδικό Time “Invention of the Year 2006” δηλαδή η Εφεύρεση του 2006.

Τα μηνιαία έσοδα του YouTube από διαφημίσεις όπως αποκάλυψε η Google, ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2019, φτάνοντας πέρυσι συνολικά τα 15,1 δισ. δολάρια, σχεδόν το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων της εταιρείας. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, η δημοφιλής πλατφόρμα έχει περίπου δύο δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, καθώς επίσης 20 εκατομμύρια επί πληρωμή συνδρομητές των πακέτων Music και Premium (χωρίς διαφημίσεις) και άλλα δύο εκατομμύρια επί πληρωμή συνδρομητές της YouTube TV.

Δείτε τα πιο viral ελληνικά βίντεο στο youtube

Αυτό είναι το χειρότερο βίντεο στην ιστορία του Youtube

Σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα το βίντεο «YouTube Rewind 2018: Everyone Controls Rewind» κατάφερε το ακατόρθωτο. Να συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πάνω από 15 εκατομμύρια dislikes!

Όπως αναφέρει το Quartz, το συγκεκριμένο βίντεο άφησε πίσω του το τραγούδι «Baby» του Justin Bieber που στα 8 χρόνια που βρίσκεται αναρτημένο στο δημοφιλές μέσο έχει συγκεντρώσει περίπου 10 εκατομμύρια dislikes.

Αυτό είναι το δημοφιλέστερο βίντεο στο Youtube

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments