Πολιτισμός

Άννα – Μαρία: Κυκλοφόρησε η βιογραφία της βασίλισσας

Άννα – Μαρία: Κυκλοφόρησε η βιογραφία της βασίλισσας
Άννα - Μαρία: Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Φερενίκη» η βιογραφία «Άννα - Μαρία, Η τελευταία βασίλισσα;» της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου.

Άννα – Μαρία: Στο βιβλίο, στο οποίο καταγράφεται η ζωή της Άννας – Μαρίας, η ίδια περιγράφεται ως μια γυναίκα δυνατή, αξιοπρεπή, υπομονετική που δεν κουράζεται, που δεν απαιτεί για τον εαυτό της και που μοιράζει την αγάπη της. «Δεν παραπονέθηκε ποτέ, ούτε κατηγόρησε ποτέ κανέναν», σημειώνει η συγγραφέας. Μέσα από τις 247 σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε τη ζωή της πριγκίπισσας της Δανίας που έγινε βασίλισσα της Ελλάδος.

Γνωρίζουμε την Άννα – Μαρία άριστη μαθήτρια, έφηβη, ερωτευμένη, αφοσιωμένη σύζυγο, στοργική μητέρα, αλλά και γιαγιά.

Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου περιγράφει γεγονότα, παραθέτει διαλόγους και καταθέτει ντοκουμέντα από την κρίσιμη περίοδο που η Άννα – Μαρία υπήρξε «η βασίλισσα των τριών ετών και των 86 ημερών». Παρακολουθούμε τον έρωτα με την πρώτη ματιά με τον Κωνσταντίνο, αλλά και πιπεράτες λεπτομέρειες, ότι σύντομα τη ζήτησε σε γάμο, παρότι η Άννα – Μαρία ήταν μόλις δεκάξι και έπρεπε να συνεχίσει το σχολείο της στις Ελβετικές Άλπεις. Τότε ο πατέρας της αιφνιδιάστηκε και κλείδωσε τον διάδοχο του ελληνικού θρόνου στην τουαλέτα. Παρά ταύτα κανονίστηκαν αρραβώνες και γάμοι. Οι αρραβώνες έγιναν στις 23 Ιανουαρίου του 1963 στα ανάκτορα της Δανίας.

Ο προκαθορισμένος γάμος για το 1965 επισπεύσθηκε λόγω του θανάτου του πεθερού της, Βασιλέως Παύλου, οπότε και η Άννα – Μαρία παντρεύτηκε ως βασίλισσα πλέον τον διάδοχο και βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνο στις 18 Σεπτεμβρίου 1964, σε ηλικία 18 ετών. Η ζωή της μία ανατροπή. Από τη γέννησή της στα ανάκτορα της Κοπεγχάγης, τις σπουδές στην Ελβετία.

Κατόπιν ήρθε στην Ηρώδου Αττικού (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο) που ήταν τότε Ανάκτορα, και τα θερινά στο Τατόϊ αλλά και το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, όπου έζησε ως εν ενεργεία βασίλισσα.

Η βασιλική οικογένεια εγκατέλειψε τη χώρα τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου 1967. Έφυγαν για Ρώμη και μετά στο Λονδίνο. Στην ιταλική πρωτεύουσα παρέμειναν μέχρι και το επί Δικτατορίας δημοψήφισμα, το 1973, που έφερε την αβασίλευτη δημοκρατία να κερδίζει στα ποσοστά τη βασιλευομένη, ενώ η αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και το νέο δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 1974 βρίσκει την οικογένεια να έχει μετακομίσει στο Λονδίνο.

Η κηδεία της βασίλισσας Φρειδερίκης, το 1981, ήταν η αιτία για μια ολιγόωρη επιστροφή της βασιλικής οικογένειας στο Τατόϊ.  Το 2004 και με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, το κλίμα είχε αλλάξει και από τότε, είτε με ενοίκιο είτε πλέον σε δικό τους σπίτι , ο Κωνσταντίνος και η Άννα – Μαρία ζουν στο Πόρτο Χέλι, ενώ ταξιδεύουν συχνά στην Αθήνα.

Το βιβλίο «ΑΝΝΑ – ΜΑΡΙΑ: Η τελευταία βασίλισσα;» της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη. Πρόκειται για το 3ο βιβλίο που αναφέρεται σε Ελληνίδα βασίλισσα, μετά τη βασίλισσα Φρειδερίκη και τη βασίλισσα Όλγα, βιβλία που κυκλοφορούν και έχουν επιμεληθεί οι ίδιες εκδόσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments