Οικονομία

Ζαγόρι: Το νερό όλου του κόσμου

Ζαγόρι: Το νερό όλου του κόσμου
Εδω και 65 χρόνια το νερό "Ζαγόρι" πρωταγωνιστεί στην εγχώρια και όχι μόνο αγορά εμφιαλωμένων νερών.

Πριν από 65 χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο Γιάννης Χήτος ξεκινά την παραγωγή γκαζόζας, λεμονάδας και πορτοκαλάδας με βασικό συστατικό το νερό από την περιοχή του το Ζαγόρι.  Ο Ιωάννης Χήτος κράτησε τα ηνία της Εταιρείας για περίπου 25 χρόνια. Το 1980 αναλαμβάνουν τη διοίκηση της Εταιρείας, ο Κωνσταντίνος και ο Αλκιβιάδης Χήτος, μετονομάζοντάς την σε «High Juice». Το 1984, η εταιρεία αναλαμβάνει για λογαριαμσό της Coca-Cola την παραγωγή αναψυκτικών στο εργοστάσιο στο Ζαγόρι ενώ παράλληλα δουλεύεται και το σήμα της Tuborg.

Η κίνησή των δυο αδελφών αποδεικνύεται “κίνηση ματ” αφού όταν οι σόδες Tuborg πηγαίνουν στην Δανία για έλεγχο, από τη μητρική εταιρεία, οι επιστήμονες εκεί διαπιστώνουν ότι η γεύση της σόδας ήταν πολύ καλύτερη από την αυθεντική. Χωρίς να χάσουν χρόνο οι Δανοί ζητούν από την ελληνική εταιρεία να κάνει ανάλυση του νερού που χρησιμοποίησαν για τη σόδα και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.

Ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο προερχόταν το νερό αποδείχτηκε προστατευόμενος έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής επίδρασης και μόλυνσης του περιβάλλοντος ενώ η φυσική κατασκευή του διασφάλιζε το αμετάβλητο της ποιότητας. Και φθάνουμε στο 1988, μια χρονιά ορόσημο για τη ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε και για την πορεία της στο μέλλον, αφού το επιχειρηματικό πλάνο των αδελφών Κωνσταντίνου και Αλκιβιάδη υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Σε μια εποχή που η κατανάλωση του εμφιαλωμένου νερού είναι ακόμη αρκετά χαμηλή στην Ελλάδα, η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε., με κύριο όχημα την τεχνογνωσία και την εμπειρία 30 και πλέον χρόνων δημιουργεί το δικό της brand εμφιαλωμένου νερού, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό “ΖΑΓΟΡΙ”.

Παράλληλα και με τα αποτελέσματα που είχαν από την ανάλυση για τους Δανούς, φάνηκε η ανάγκη για τη δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης κατ’ευθείαν από την πηγή, με μηδενική παρεμβολή του ανθρώπου. Η καταγωγή του νερού από την παρθένα περιοχή των Ζαγοροχωρίων, συνδύαζε αξεπέραστη ποιότητα και ιδιαίτερη σύσταση, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα και ιδανικό για διαιτολόγιο φτωχό σε Νάτριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η οικογένεια Χήτου, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 πήρε την απόφαση να φτιάξει δύο εργοστάσια εμφιάλωσης στις ιδιόκτητες περιοχές Περίβλεπτος και Κρανούλα, στους πρόποδες του ορεινού όγκου Μιτσικέλι – Ζαγοροχωρίων. Και τα δύο εργοστάσια, εμφιάλωναν νερό χωρίς καμία επεξεργασία, μέσα από αυστηρά τηρούμενες διαδικασίες και ελέγχους.

Το 1995 αναγνωρίζονται επίσημα οι Πηγές της εταιρείας, ως πηγές Φυσικού Μεταλλικού Νερού «ΖΑΓΟΡΙ». Το 2002, κι ενώ τα εμφιαλωμένα νερά κερδίζουν έδαφος στην καθημερινότητα των καταναλωτών και η ζήτηση αυξάνεται, η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. καθετοποιεί τις παραγωγικές της διαδικασίες και δημιουργεί την τρίτη εργοστασιακή μονάδα παραγωγής υλικών συσκευασίας (προπλασμάτων pet – preforms και πωμάτων) στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων. Άλλη μια χρονιά ορόσημο για την οικογένεια Χήτου και το νερό “Ζαγόρι” ήταν το 2006.

Με δυνατότητα παραγωγής τις 180.000 φιάλες την ώρα, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό “ΖΑΓΟΡΙ” αγγίζει για πρώτη φορά την 1η θέση στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού. Η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. προβάλλει ως η πλέον αναγνωρίσιμη και ανταγωνιστική εταιρεία στον κλάδο των εμφιαλωμένων φυσικών μεταλλικών νερών, με τη μεγαλύτερη γκάμα συσκευασιών και υπηρεσιών, απασχολώντας άμεσα και έμμεσα περισσότερα από 1.200 άτομα συνολικά. Σήμερα το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» βρίσκεται σε περισσότερες από 26 χώρες, «ταξιδεύοντας» από την Ευρώπη έως την Αυστραλία, και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τον Παναμά μέχρι τη Ρωσία, την Αφρική και την Κίνα.

Η εταιρεία συνεχίζει την έντονη εξαγωγική της δραστηριότητα, καταγράφοντας αύξηση των μεριδίων της και προσθέτοντας νέες σημαντικές αγορές όπως αυτή των Αραβικών Εμιράτων. Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ πιστοποιήθηκε από τον θεσμό Emirates Authority for Standarization and Metrology για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λαμβάνοντας την απαραίτητη πιστοποίηση Emirates Quality Mark – EQM, για τη διακίνηση των προϊόντων της.

Οι πηγές

Η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. διαθέτει δύο ιδιόκτητες αναγνωρισμένες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού, στους πρόποδες του ορεινού όγκου Μιτσικέλι – Ζαγοροχωρίων. Ο υδροφόρος ορίζοντας, από τον οποίο παραλαμβάνεται το Φυσικό Μεταλλικό Νερό “ΖΑΓΟΡΙ” – αποδεδειγμένα με ειδικές υδρογεωλογικές μελέτες και αναλύσεις – είναι προστατευόμενος από οποιασδήποτε εξωτερική επίδραση και μόλυνση του περιβάλλοντος, ενώ η φυσική κατασκευή του διασφαλίζει το αμετάβλητο της ποιότητας.

Οι γεωλογικοί σχηματισμοί της περιοχής προσδίδουν τη συγκεκριμένη περιεκτικότητα του νερού σε μέταλλα και αμέταλλα στοιχεία, διαμορφώνοντας την ισορροπημένη γεύση του, ενώ λειτουργούν και ως φυσικά φίλτρα κατά τη διαδρομή του προς την υπόγεια υδροφόρα λεκάνη όπου συγκεντρώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, απαλλάσσοντάς το από την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών.Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό “ΖΑΓΟΡΙ” συγκεντρώνεται και εμφιαλώνεται κατευθείαν από την πηγή.

Όσον αφορά την εμφιάλωσή του, αυτή πραγματοποιείται με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, στα οποία η φιάλη διαμορφώνεται on site ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ο πωματισμός της φιάλης, σε περιβάλλον απολύτως κλειστό, χωρίς να μεσολαβεί σε κανένα στάδιο ανθρώπινος παράγοντας. Κάθε φιάλη παράγεται σε μόλις 3 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια το νερό, που έρχεται απ’ ευθείας από το υπόγειο υδροφόρο στρώμα, εισέρχεται στο εσωτερικό της φιάλης, τη γεμίζει και αμέσως σφραγίζεται με το πώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments