Άποψη

Πλατεία Ομονοίας

Πλατεία Ομονοίας
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, η οποία θα δώσει και πάλι ζωή σε μία από τις πιο ιστορικές πλατείες της Αθήνας.

Τη χρονιά που ήρθα στην Αθήνα για το πανεπιστήμιο η Πλατεία Ομονοίας έκλεισε για έργα ανάπλασης. Αν δεν κάνω λάθος για να τοποθετηθεί ο «Δρομέας». Πρόλαβα δεν πρόλαβα να κάνω ένα- δυο ραντεβού «στου Μπακάκου». Μετά έκλεισε ξανά για να μεταφερθεί ο «Δρομέας». Για χρόνια περνούσα και έβλεπα τα προστατευτικά του εργοταξίου. Η Πλατεία Ομονοίας εγκαταλείφθηκε σταδιακά στην τύχη της. Και η μέρα ήταν νύχτα σε αυτό το σημείο της πρωτεύουσας. Η τελευταία ανάπλαση ήταν η χειρότερη. Τσιμέντο που το καλοκαίρι έκαιγε. Μάλλον για να μη βρίσκουν καταφύγιο οι άστεγοι και οι ναρκομανείς. Δεν το λες και σοβαρή πολιτική αυτό.

Οπότε και φθάσαμε στην προφανή απόφαση να επιστρέψει το εμβληματικό σιντριβάνι. Οι πρώτες εικόνες στα ΜΜΕ, καθώς τα έργα συνεχίζονται, γεμίζουν όσους σαν εμένα αγαπούν τις πόλεις με αισιοδοξία. Θέλω να πιστεύω ότι η Αθήνα θα αποκτήσει μία ακόμη όμορφη γωνιά. Πως η ζωή στην πλατεία θα επιστρέψει. Όπως πρέπει να επιστρέψει σε κάθε γειτονιά. Γιατί η κρίση έχει αφήσει σημάδια σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Αλλού σπίτια εγκαταλείφθηκαν, αλλού πλατείες και δασάκια έμειναν χωρίς περιποίηση.

Αντί για χώρους αναψυχής οι πολίτες έβλεπαν γύρω τους να κυριαρχούν διάφορες υποκουλτούρες. Και όσοι τολμούσαν να μιλήσουν βρίσκονταν αντιμέτωποι με το ανάθεμα. Οφείλουμε, όμως, όλοι μας να διεκδικήσουμε τις πόλεις μας. Τους ελεύθερους χώρους. Για να δούμε ξανά γεμάτες τις παιδικές χαρές και όχι μονάχα τις καφετέριες.

Τη ζωή στις πόλεις, βεβαίως, δεν τη δίνουν τα μνημεία. Τη δίνουν οι άνθρωποι. Αλλά για να το κάνουν κάπου θα πρέπει να έχουν να πάνε. Για να ξεκουραστούν, να τραβήξουν αναμνηστικές φωτογραφίες κοκ. Όταν τον χώρο τον γεμίζουν άνθρωποι οι πόλεις είναι όμορφες. Όταν οι άνθρωποι σέβονται τα μνημεία οι πόλεις γίνονται πόλο έλξης. Εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν από τη μία γωνιά του κόσμου στην άλλη για να δουν τα έργα άλλων κοινωνιών. Εκατομμύρια τουρίστες έρχονται στην Αθήνα για την Ακρόπολη, αλλά δε μπορεί να μην έχουν και κάτι άλλο να δουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το ότι επιστρέφει στη θέση του το ιστορικό σιντριβάνι στην Πλατεία Ομονοίας μόνο χαμόγελα μπορεί να σκορπίσει. Αρκεί να ληφθεί και η απαραίτητη μέριμνα ώστε να μπορούν να το χαρούν όλοι. Όλες τις ώρες. Να μην είναι πλέον η περιοχή άβατο. Να σταματήσει το κέντρο της πρωτεύουσας να λειτουργεί σαν τον χώρο κάτω από το χαλί. Να ξαναγίνει η βιτρίνα της Αθήνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments