Άποψη

Τα όμορφα ΜΟΕ, όμορφα καίγονται

Τα όμορφα ΜΟΕ, όμορφα καίγονται
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Τουρκία για τα ΜΟΕ, την ώρα που η γείτονα χώρα συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν επιφύλασσε καμία έκπληξη. Όλα έγιναν όπως ήταν αναμενόμενο με κάποια ποσοτικά στοιχεία να διαφοροποιούν τα σκηνικό. Όπως πχ ο αριθμός υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά, ο οποίος τον πρώτο ενάμιση μήνα του έτους ήταν πολλαπλάσιος όσων είχαν γίνει πέρυσι όλο τον χρόνο…

Οι δε παραβιάσεις πραγματοποιούντο ήδη κατά δεκάδες καθημερινά πριν από την έναρξη της συζήτησης για τα ΜΟΕ, οπότε δεν πρέπει να έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στην εθισμένη στην τουρκική προκλητικότητα ελληνική πλευρά.

Η οποία θεωρεί λογικό να διαπραγματεύεται για ΜΟΕ ενώ η Τουρκία κάνει κόσκινο το Αιγαίο. Μπορεί να μην είναι αξιοπρεπές να κάνει η Ελλάδα πως δεν καταλαβαίνει ότι την… παραβιάζουν γενικώς, αλλά κατά την άποψη κάποιων είναι ορθό.  Σε συζήτηση που διοργάνωσε τον ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Μας συμφέρει η Χάγη;», η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με tweet που ανέβασε το ίδιο το ΕΛΙΑΜΕΠ, το εξής πολύ ενδιαφέρον: «Εγώ δεν νοιώθω πως απειλούμαι από την Τουρκία. Δεν διακόπτεις τον διάλογο σε καμία περίπτωση. Μούτρα κάνεις στον άντρα σου, δεν κάνεις στην εξωτερική πολιτική.»

Το ίδιο προφανώς σκέπτεται και η Τουρκία, ότι η Ελλάδα «δεν θα διακόψει τον διάλογο σε καμία περίπτωση», οπότε δεν έχει λόγο και η ίδια να διακόψει τις παραβιάσεις, τις υπερπτήσεις και την εν γένει αμφισβήτηση των κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων της Ελλάδας. Την ώρα που στο ΓΕΕΘΑ εξελισσόταν η συζήτηση για τα ΜΟΕ μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, οι Τούρκοι στο Αιγαίο έκαναν πάρτι με παραβιάσεις και περαντζάδες πάνω από Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Οινούσσες και Παναγιά, βέβαιοι όντες ότι ο διάλογος «δεν θα διακοπεί».

Επίσης η φιλοκυβερνητική Yeni Safak δημοσίευε άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα σχεδιάζει έρευνες και γεώτρηση ανοιχτά της Κρήτης, ώστε να εφαρμόσει στην πράξη το Μνημόνιο με την Τρίπολη, ενώ ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη συλλογή από γεωτρύπανα.

Τον Μάρτιο, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, θα φτάσει στην Τουρκία το τρίτο γεωτρύπανο το οποίο αγόρασε σε… δημοπρασία στην Αγγλία και θα πιάσει δουλειά αμέσως ξεκινώντας γεωτρήσεις μέσα στο 2020. Με το σκεπτικό ότι «δεν διακόπτεις τον διάλογο σε καμία περίπτωση», προφανώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση ακόμα και όταν το Oruc Reis θα κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή όταν το καινούργιο τουρκικό γεωτρύπανο θα δοκιμάζει το τρυπάνι του στον βυθό νότια της Κρήτης.

Οι Τούρκοι στο πλαίσιο των ΜΟΕ θέτουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και αναγνώρισης ως μη εχθρικών των τουρκικών μαχητικών που πετούν δίχως την κατάθεση σχεδίων πτήσης. Είναι απολύτως ειλικρινείς. Στην ουσία λένε «αφήστε ανοχύρωτα τα νησιά για να τα καταλάβουμε πιο εύκολα και επίσης αφήστε μας να πετάμε στο FIR σας χωρίς να σας δίνουμε λογαριασμό». Στην ουσία ένα και μόνο μεγάλο ΜΟΕ ζητούν, να αυτοκαταργηθεί η Ελλάδα ως κράτος ώστε επιτέλους να υπάρξει εμπιστοσύνη. Διότι σε κάποιον που δεν υπάρχει μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη ότι δεν θα σε βλάψει.

Τελικά, αυτό που μας σώζει κάθε φορά είναι ο μαξιμαλισμός των Τούρκων οι οποίοι καίνε τα ΜΟΕ και τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις ζητώντας περισσότερα απ’ όσα μπορούν οι δικοί μας πρόθυμοι να δώσουν. Όχι επειδή δεν θέλουν αλλά διότι φοβούνται ότι θα καταλήξουν εκεί που καταλήγουν αυτοί που προκαλούν εθνικές καταστροφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments